Lidt af hvert

JULESTUE…

25/11/2006

Så er den sidste rest limstift tørret af bordet, og det sidste læs service smidt i opvaskemaskinen, og om ikke ret lang tid vil alrummet igen ligne sig selv.
Vi har haft en vidunderlig dag, der er blevet julet ud over det hele…

Jeg har bestemt mig for, at dette indlæg vil blive en slags julestue-manual, for jeg ved, at mange har lyst til at kaste sig ud i lignende projekter, og så er her da lidt at plukke af.Vi starter 10.30, folk bærer maden ind, jeg retter den an, og imens pakker de så deres klippe-klistre-juleting ud og arrangerer den på det bord, der er stillet op til formålet.

Jeg bestemmer, hvad de forskellige skal ha’ med af spiseligt, helt retfærdigt er fordelingen måske ikke, men pyt.Dette års opgaver så sådan ud, og der var masser af dejlig mad:

1. 2 store brød og en pakke smør.
2. 25 boller og flotte servietter.
3. Rugbrød og en slags godt kødpålæg.
4. 2 lune leverposteje med den sprødeste bacon.
5. 2 lækre marmelader og 2 pakker pålægschokolade.
6. 1 spegepølse fra en ordentlig slagter og en portion småkager.
7. Juice, agurker og peberfrugt.
8. Oste med tilbehør, 2 familier bliver sat sammen til denne del af forplejningen.
9. Muffins.
10. Pølsehorn eller pizzasnegle.
11. Frugt.

Og så er der altid nogle der har en stak klapstole med i bilen, langbord har vi, men ikke sæder nok til alle numser.
Værtinden, ja hun sørger bare for kaffe og te, og stiller alle “remedierne” frem, så man selv kan brygge mere, når der er brug for det!

Man kunne selvfølgelig sagtens lave et meget mere sofistikeret udvalg på mad-siden, men det er ikke nødvendigt, her kan alle være med, og ingen behøver at få sved på panden eller knopper af bare præstations-angst.Alt bliver sat frem på køkkenbordet, hvor der også er sat service, som jo kan stilles op dagen før, det er endda noget børnene kan gøre.
Der spises, hygges og sludres i en lille times tid, og når alle er ved at være færdige, ryddes langbordet og så jules der, big time!

Maden ryddes lidt sammen, men ryddes ikke væk, for der er altid en, der pludselig for brug for en styrkende klap-sammen, og man kan sagtens klippe med en pizza-snegl i hånden, der er jo en dug at tørre fingre i…I år er der lavet til-og-fra-kort, sorte træskilte med gamle glansbilleder til juletræ eller pakker, træsko-lysestager herfra, pap-gæs, filtede hjerter på ståltråd, klassiske stjerne, fjer-nisser og meget meget mere.
Der opfindes også nyt hen ad vejen, for her er mange kreative sjæle, der i løbet af nul-komma-fem får 117 andre idéer, og sådan skal det være.
En af årets absolut gode påfund var at kopiere mine svenske engle, og så klippe dem i sort karton, super-flot!Julestuen er et hit, børn og voksne blander sig, alle hjælper alle, man bytter pladser ind imellem, og rummet fyldes af snik-snak om den kommende højtid, og også alt muligt anden snak, kvindesnak…

Når vi kommer hen omkring kl.15, så bliver der brygget lidt frisk kaffe, lavet krydret æbledrik med mandler og rosiner, altså børne-glögg, og så kommer muffins og småkager frem.
De andre år har jeg bagt pebernødder med alle børnene, det gør jeg ikke mere, for så får jeg ikke julet en pind ved langbordet, og det vil jeg ha’ tid til!

Når klokken er fire er huset tømt, på nær for de børn, der altid lige skal blive og lege lidt længere, og det eneste jeg skal er at sætte møblerne på plads, det er en meget let måde at ha’ gæster på.Det var virkelig ikke let for mig, da jeg første gang skulle bede folk om at ta’ noget mad med, og også selv komme med prototyper og materialer, jeg havde en laaaaang indre debat om, hvor vidt jeg nu burde klare det hele selv, så de andre bare kunne slappe af og nyde; men hold op, hvor er jeg glad for, at det blev som det blev, for nu nyder jeg det nemlig uden stress.

Jeg elsker denne tradition, og ved at der er en klar forventning fra alle deltagerne om, at det hedder:
“Samme tid, samme sted 2007!”

Og det gør det selvfølgelig…

You Might Also Like

12 Kommentarer

 • Reply Liza :-)) 25/11/2006 at 20:06

  Det er en rigtig fed ide, og jeg tror det er godt for sammenholdet i klassen at man er sammen om noget også i fritiden.
  Er endnu en gang blevet inspireret af dig, tak for din dejlige livsbekræftende blog. Må vist lave “svenske engle” en af dagene 🙂

 • Reply Fríða 25/11/2006 at 22:21

  det lyder bare dejligt!
  jeg har såmænd tænkt over det selv at ændre den tradition vi har med madgæster lille-juleaften. vi har i mange år inviteret folk til traditionel fisk og der er kommet flere til for hvert år, sidste år omkring 40 gæster. nu tænker jeg på om jeg mon skal ændre på det sådan at gæsterne skal medbringe mad så jeg kan nyde det lidt bedre. beslutning kommer snart.
  hilsen fra Island
  Frida

 • Reply Anonymous 25/11/2006 at 22:41

  wow, that looks like fun…and good things to eat too! Karen

 • Reply P. 26/11/2006 at 00:30

  god ide, og jeg tror såmænd at alle er rigeligt glade for at du lægger hus til, og kan det:) Som regel er det også rart selv at skulle yde noget til fællesskabet, så alle kan nyde godt af sådan en hyggedag:)

 • Reply britt 26/11/2006 at 01:06

  Tak for den fine gennemgang, Anne. Det lyder bare ååååhhhhh, så hyggeligt!!
  KH Britt

 • Reply ella 26/11/2006 at 01:22

  Det næsten oser af hygge – det er en rigtig god ide 🙂

 • Reply Susanne 26/11/2006 at 12:02

  Jeg kan gætte HVEM der medbragte pkt. 6 😉 Det ser rigtig rigtig hyggeligt ud ! God ide med papirversioner af dine engle. Kh Susanne

 • Reply Anne 26/11/2006 at 14:38

  Det var den skønneste dag, men det har det nu været alle gangene.

  Liza, det er faktisk ikke for klassen, men for Laura og Amandas bedste venner og deres søskende og mødre.

  Frida, du skal da bede dem om at ta’ lidt med til et fælles bord, som Pia siger er det dejligt at kunne bidrage til fællesskabet, og ingen vil brokke sig, det er jeg sikker på!

  Og ja, Susanne, det var din mor 🙂

  Og velkommen til dig, Pia!

 • Reply P. 26/11/2006 at 16:18

  Tak Anne:)

  Kunne ikke komme fra den gode ide, så nu har vi arrangeret en ala din, bare til marcipanjuleknasning. Tak for manualen, den er just kopieret:)

 • Reply Anne 26/11/2006 at 17:09

  Altså, Pia, den kopiering koster en æske konfekt 😉

 • Reply P. 26/11/2006 at 20:24

  Det har du ærligt fortjent:)

 • Reply Hverken fugl eller fisk … » LIM OG SAKS… 29/10/2008 at 16:08

  […] længe så har jeg måske mit bidrag til dette års udgave af hyggelig […]

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.