Lidt af hvert

PASTA MED HVIDE ASPARGES OG POCHEREDE ÆG.

14/05/2024

Der er stor inspiration at finde, når man scroller Instagram. Haveinspiration, strikkeinspiration, rejseinspiration, indretningsinspiration og ikke mindst inspiration til mad. Jeg bliver inspireret hver eneste dag, gemmer masser af opslag ned i de kategorier, der giver mening for mig, så jeg nemt kan finde tilbage til det, der fristede, mens jeg var på vej ned over skærmen.

Jeg får også opslag i indbakken, opslag, som andre tænker, at jeg vil juble over og temmelig ofte rammer afsenderne rigtigt. Forleden sendte min allerbedste gymnasieveninde en fransk opskrift på en skøn forårsret med hvide asparges, pasta og et pocheret æg på toppen, jeg fik et akut anfald af løbende mundvand. Jeg gjorde mig ikke den umage at læse teksten under den lille reel, men kiggede den 2-3 gange og så var det hele lagret i den altid arbejdende kokkehjerne. Asparges, pasta, bacon, æg, parmesan og et fedt mælkeprodukt.

Jeg lavede min version i aftes, valgte en lidt anden proces end i videoen, da jeg hellere vil arbejde smart end hard og jeg deler herunder en anneficeret udgave af det, som nærmest må være den mest delikate tallerken forår, jeg længe har spist. Opskriften er til 3-4 personer alt efter sultens størrelse, jeg har vejet af og regnet på baghånd, men det skal man ikke være bange for, for lige på det område virker min brækkede hjerne perfekt.

300 g tørret pasta – jeg brugte Rigatoni i en lidt kort udgave

1 stort bdt friske hvide asparges

100 g tørsaltet bacon af god kvalitet skåret i tern

4 dl grønsagsbouillion

1/4 piske

60 g friskrevet parmesan

2 tsk citronsaft

3-4 æg

Flagesalt og friskkværnet peber

Lidt eddike til vand, der skal bruges til at pochere æggene i

Friske urter – jeg brugte meget fintsnittet purløg og kørvel

Bræk den træede del af de hvide asparges og skræl derefter fra lige under aspargeshovedet og ned. Hold aspargsen på din flade hånd og vær lidt nænsom. Skær de øverste 6-7 cm af hver asparges (altså hovedet og lidt af “stokken”) og lægge disse til side, de skal først tilberedes lige inden servering. Skær resten i 2 cm tykke stykker og sauter dem på en pande i smør; når stykkerne er let brunede hældes bouillon på og det hele koges godt igennem i 5-6 minutter.

Mens aspargesstykkerne sauterer, sættes en pande over til bacon, kom bare baconternene på den kolde pande og lad fedtet smelte langsomt af, mens panden varmer op. Steg ved middel varme og skru først op til sidst, hvis baconen mangler et drøn for at blive sprød. Steger man ved for hård varme hele vejen igennem, så ender man med at overdøve den fine salte smag med en for intens smag af røg. Når baconternene er brune og helt sprøde, tages de af panden og lægges på et stykke køkkenrulle. Der sker ikke noget ved, at ternene bliver let afkølede, du får nok at gøre i slutspurten med at pochere æggene.

Imens aspargesstykkerne koger, sættes pastaen over i kogende vand og koges møre efter pakkens tidsangivelse.

Sæt også en sautepande eller anden dyb bred gryde over med vand tilsat salt og en sjat eddike, så den er klar til at pochere æggene 5 min før servering.

Hæld nu aspargesstykkerne og væden herfra op i en kraftig blender og tilsæt fløde, parmesan, citronsaft, salt og peber og kør det hele på høj hastighed i et minuts tid. Den kraftige tur i blenderen giver dig en homogen og luftig sauce, der ikke behøver en tur igennem en sigte, blend til du er sikker på, at alle de små aspargesstykker er helt purerede. Hæld aspargessaucen i en lille kasserole og smag til, sæt kasserollen på lav varme på komfuret. Hold øje med den, så den ikke sætter sig på bunden af kasserollen.

Sauce – tjek!

Pasta – tjek!

Bacon – tjek!

Så mangler du de smørristede aspargeshoveder og de pocherede æg.

Aspargeshovederne ristes på panden i smør, lad smørret bruse af og blive let nøddebrunt, før du kommer hovederne på, ryst panden jævntligt, så hovederne får farve hele vejen rundt. Pas på dem, de skal ikke steges i smadder, men blot brunes flot, det tager ca 2-3 min.

At pochere æg er ikke så vanskeligt. Når altså først man kan! Som med så meget andet, man øver og pludselig er den der.

Hvis man skal lave flotte samlede æg, så er det vigtigt at æggene er friske, at vandet koger, når man forsigtigt hælder æggene i, og at vandet er i bevægelse. Slå hvert æg ud i et glas, 1 æg 1 glas, og sæt dem tæt på gryden, så de kan hældes i hurtigt efter hinanden. Skab bevægelse i vandet ved at piske hårdt i det umiddelbart før, at æggene hældes i. Hæld tæt på overfladen, det duer ikke at plumpe i fra højden. Lad æggene koge i 3 min og fisk dem så forsigtet op med en hulske.

Ved serveringen hældes aspargessaucen over den afdryppede pasta, vend godt rundt, så dem, der skal ha’ pastaen fra bunden af gryden, ikke bliver snydt for den delikate sauce. Anret pastaen i dybe tallerkener, læg et procheret æg i midten, drys med den sprøde bacon og læg de smørstegte aspargeshoveder sirligt på. Top med urter og nyd nyd nyd hver eneste bid, det er smagen af forår på luksusmåden.

Hvis der er spørgsmål til opskriften, så spørg her i stedet for i min indbakke på Instagram, for så kan alle se spørgsmålet svaret og det er let at finde tilbage til for alle.

OG – fordi jeg ved, at nogen spørger: Hvilken blender er det nu, du har?! Så er det en RAW X 2.5 Turbo. Du vil ikke kunne bruge en stavblender eller en foodprocessor og få samme effekt, som du opnår med et højt blenderglas på en kraftig maskine; du kan sagtens bruge de to andre, men skal evt ha’ saucen igennem en sigte og der vil mangle lidt “fluff” i saucen. Det kan være noget af en udskrivning at købe de forskellige køkkenmaskine, men man kan ofte finde gode brugte til salg og der er mange mange timers fornøjelse i sådan en blender, der kan bruges til saucer, supper, grønne olier, iskaffe, pandekagedej, smoothies og grøntsagsjuice.

God fornøjelse med de hvide asparges, NYD dem så længe sæsonen varer, den er kort.

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Karin Laursen 14/05/2024 at 15:31

    Tak for opskriften og tak for at du udgiver den her på platformen. Jeg er en af dem, der stadig svinger forbi diverse blogs og nyder det, som formatet kan. Jeg vil overraske manden med menuen en af dagene.

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.