Bagværk, Gode sites, Opskrifter

VERDENS BEDSTE BRØD…

11/03/2012

Det er ikke mig, der har fundet på hverken navnet eller opskriften.

Det hele er taget direkte fra Politiken, hvor du kan finde både historien og opskriften .

 

Men jeg har bagt brødet.

Tit  –  og også i dag.

Det står og sender den mest vidunderlige duft ud i hele lejligheden og selv om jeg sidder et stykke væk, så kan jeg faktisk høre små knitrende lyde fra det, mens det “sætter sig”.

 

Lige om lidt sætter jeg tænder i en skive. Måske to…

 

I går skrev Kirstine A en række spørgsmål om brødbagning i Marmitta i indlægget her og jeg tænkte, at jeg lige så godt kunne tage en omgang med brødet og så svare på spørgsmålene efterfølgende.

I virkeligheden bare en dårlig undskyldning for et kunne bage et lækkert brød, for jeg kender så ganske udemærket arbejdsgangen og kunne ha’ svaret promte.

 

Men man skal aldrig lade sådan en mulighed smutte fra sig, og da jeg sidste søndag bagte verdens bedste brød var det i en Creuset gryde, så jeg blev jo lige som nødt til at genopfriske Marmitta bagningen.

Eller noget!?

 

Så Kirstine  –  og andre brødinteresserede  –  her kommer svarene på dine spørgsmål:

 

 • Om jeg varmer gryden op sammen med ovnen? Ja da  –  men lader den stå en tid efter at ovnen er helt varm, det tager tid før Marmittaen er helt gennemvarm.
 • Om låget er på, når jeg varmer op? Ja  –  for det er med til at lave den lille ovn i ovnen.
 • Om jeg hælder vand i, mens den varmes op? Nej  –  det gør jeg ikke, det er ikke nødvendigt og jeg ville også være ked af at skulle håndtere en gloende Marmitta med kogende vand indeni, den er ikke så let at holde, da den er glat.
 • Brænder brødet fast? Nej  –  drys lidt mel i bunden og lidt ud over brødet, når det er lagt i, så slipper det fint.
 • Om Marmitta’en kan gøres ordentlig ren? Ja  –  forstået på den måde, at den ikke bliver ved med at være lige lys indeni. Med tiden bliver den mørkere og måske også lidt skjoldet, men det er jo et stykke grej og jeg synes ikke, at det gør noget, at man kan se at det bruges.

 

Det var vist det, men skulle andre spørgsmål presse sig på, så er jeg klar til at svare.

Alt for det gode brød til folket.

 

Bare kast dig ud i det, Kirstine, det er så let, som at klø sig bagi og det kan de fleste af os da få armene til at række til.

Og sørg også for at få Marmitta’en brugt til gode simreretter i ovnen, det kan der komme fantastiske måltider ud af.

 

Til jer, der ikke har en Marmitta, så kan en god gammeldaws Römertopf jo bruges på samme måde. Eller en støbejernsgryde.

Dem kan man ind imellem finde i genbrugserne og er man lidt bakterieforskrækket overfor fremmede og måske ældre husmødre gøren og laden i gryden, inden den blev afleveret som  loppe, så tør jeg godt sværge på, at intet overlever sådan en afbrænding i ovnen, som gryden får, inden dejen lægges i.

 

Og nu er jeg klar til en skive af verdens bedste.

Lige NU…

 

You Might Also Like

17 Kommentarer

 • Reply Lykke Thomsen 11/03/2012 at 13:05

  dejlig opskrift, den skal prøves, tak for den fine forklaring vedr. bagningen i gryde/ stegeso, nu ved jeg hvorfor det ikke lykkedes så godt for mig.

 • Reply Diana 11/03/2012 at 13:13

  Uhm, jeg bager også tit verdens bedste brød. Jeg bager i Römeren. Dog må jeg lige komme med en kommentar til en Römer som loppefund. Jeg fik en af min svigermor, som aldrig havde været brugt, men havde stået i hendes kælder. Den var ubrugelig og måtte ud efter første tur i ovnen. Det rå ler havde suget al fugt til sig fra kælderen, så da jeg første gang smed den i ovnen stank der af sur kælder i hele huset – fy føj….. Resultatet var at Römeren røg ud og jeg stod dagen efter i Imerco og måtte købe en ny, så børnene kunne få den risengrød som jeg havde lovet dem i Römertopf.

 • Reply Sanne 11/03/2012 at 13:43

  Hej Anne.
  Hvor er jeg glad for din henvisning til Politiken OG med billeder til opskriften. Jeg har opskriften et andet sted fra, og lavede for første gang dejen i går aftes . Syntes her til morgen at den var hævet for lidt, og besluttede derfor ikke at bage brødet. Syntes det var spild af energi (både min og ovnens!). Ville bare smide dejen ud, men var ikke kommet dertil endnu. Så så jeg “dit” billede fra Politiken, der til forveksling lignede min dej. Jeg har i en fart fået gang i ovn og støbejernsgryde. Glæder mig til at nyde duften og smagen….

 • Reply Tina melton 11/03/2012 at 15:35

  Jeg ELSKER den opskrift. Bager den i en støbejerns gryde fra IKEA og gerne i min Masseovn men så måler jeg kernetemperaturen på brødet for det er ikk helt til at gætte sig til ovnens temperatur ;-)) uhm med ølandshvede og svedjerug blir det bare så godt.

 • Reply Sidsel 11/03/2012 at 16:27

  Ej hvor sjovt, jeg bagte brødet i morges kl. kvalme… I en Römer. Og denne gang blev det perfekt. Vildt lækkert brød. Vi indtog det udenfor i den stille morgenstund med udsigt over vandet. Og så til dobbelt A og gøre lejligheden ren………
  Fik Vesterhavsost på. Kender du den?

 • Reply Sidsel 11/03/2012 at 16:29

  Skulle lige checke Marmitta… Anne, du er en Kählerpige, er du:-)) Spinde spinde…

 • Reply susanne 11/03/2012 at 17:08

  Fik lige en vanvittig lyst til at forberede brødet, men mit gær var forsvundet, så nu må det vente til i morgen, glæder mig, elsker duften af nybagt brød….

 • Reply Haust 11/03/2012 at 18:33

  Eg har nylig blitt hekta “no knead-bread”. Det har verkeleg revolusjonert brødbaksten her hos oss! Det ER verkeleg verdens beste brød!

  God søndagskveld til deg! 🙂

 • Reply Marie-Louise 11/03/2012 at 19:47

  Det er bare så godt. Har prøvet det flere gange. Jeg har læst på kvali-mad at brødet ikke brænder fast i gryden hvis den er varm nok, så det kan man jo sikre sig i første omgang.
  🙂 Jeg bruger stegesoen til bagningen. Det funker også fint.

 • Reply Irene 11/03/2012 at 21:14

  Det brød er også et hit herhjemme. Og så nemt, så man tror det er lyv 🙂

 • Reply Dell 11/03/2012 at 23:28

  Det lyder spændende med langtidshævet brød. Jeg har en Römertopf og er i tvivl om den skal sættes tør i en kold ovn, eller om den skal stå med vand i, før jeg sætter den i den kolde ovn. Tænker på om den revner?

  • Reply Ellen 14/03/2012 at 10:08

   Hej Dell- jeg har ikke prøvet- men planlægger- og tænker at Römertopfen i ler nok skal varmes op sammen med ovnen- men om den skal “vandes” som når man anvender den i øvrigt er jeg i tvivl om 🙂
   @Anne: Har du en favoritret i “stegeso” ? uanset om det er en römer eller marmitta eller creuset gryde? 🙂 Du fik ihvertilfald mit mundvand til at løbe efter brød- der ikke skal æltes 🙂

 • Reply Jeannette Mariae 12/03/2012 at 09:24

  Uhmmm… Det ser dejligt ud. Tak for inspirationen… 😉

 • Reply kirstenk 12/03/2012 at 20:59

  Jeg bruger Rømeren til verdens bedste brød og har også brugt stegegryden i støbejern…det bliver altså også rigtig godt…

 • Reply Gitte 14/03/2012 at 07:56

  Jeg har aldrig prøvet det før, men blev fristet for vildt, så nu står dejen og vokser på mit bord. Spændt det er jeg . . . Tak fordi du deler og beskriver så godt,

 • Reply Kirstine A 18/03/2012 at 10:14

  Så fik jeg endelig bagt brød i Marmittaen, og det blev super lækkert! Og jeg snød oven i købet -uha. Med ønsket om at familien skulle have brødet til morgenmaden og ikke op ad dagen, valgte jeg at springe de to timers efterhævning over og hælde dejen direkte fra skålen over i den varme Marmitta. Nu ved jeg jo ikke hvordan det SKULLE have været, men det blev rigtig fint. Fantastisk skorpe og skøn krumme – mums! Nu prøver jeg lige en gang på den rigtige måde, for at se om der er nævneværdig forskel, og hvis ikke, så fortsætter jeg med den nu endnu nemmere metode, så det kan bruges som morgenbrød uden at jeg skal stå op midt om natten 🙂

 • Reply kim 06/05/2012 at 17:51

  Hej Anne,
  kommer ovre fra Liselotte via hendes link idag. Så dine brød og var omgående interesseret 🙂
  Tak for tippene, og linket til politikkens opskrift. Jeg skynder mig at forsøge i en Røhmer Topf.

  Tak igen.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.