Strik

SPLEJS…

06/01/2009

Splittet…

Splejset…

Der strikkes lidt, men godt, på sjalet hver eneste dag, jeg nyder alle de smukke farver, og at strikke med det skønne garn er ren fornøjelse.

Efter Christels forklaring om fremstillingen af de spraglede nøgler, ja så er der ikke længere nogen ko på isen, alt er smil og ulden kærlighed og lige pludselig en dag, ja så har jeg strikket et stort smukt sjal.

Og det endda uden hundredevis af små ender at hæfte, de klares nemlig undervejs…

Jeg har skrevet lidt om det tidligere, og der var enkelte, der spurgte til hvordan det der splejseri gik for sig, og andre har sendt en mail med samme spørgsmål, så her kommer lige en hurtig lille forklaring:

Når jeg har 5-7 cm. tilbage af den farve, jeg er i gang med at strikke af, så splitter jeg den, så de to tråde stritter lidt i hver sin retning, og det samme gør jeg med de første 5-7 cm. af den nye farve.

Begge ender dyppes ned i en lille skål med lunkent sæbespånevand, og lægges så lidt ind over hinanden oppe i min håndflade, og så rulles og nuldres der indtil det føles fast og stærkt og ligner ét stykke lidt spraglet garn.

Og så strikkes der videre med det let fugtige garn, ingen problemer i det og det holder, jeg har lavet en prøve!

I princippet kunne man undvære sæbevandet og så gi’ det et dryp mundvand i stedet, men det springer jeg altså over, godt nok har jeg store næver, men jeg nægter altså at sidde og spytte i dem…

Så nu er det legende let, tennisboldstore nøgler med afslappet afmålte lettere tilfældige farveforløb og så en let splejsning af alle enderne, pind 3.5 og et let memoreret mønster, jeg elsker mit strikketøj!

Og skålen, ja den er en splejs på en anden måde…

You Might Also Like

15 Kommentarer

 • Reply Inge 06/01/2009 at 22:44

  Ej altså – det lyder bare så spændende. Og nemt får du det til at lyde! Men kan det virkelig være rigtigt? 🙂 🙂 Jeg glæder mig til at se flere billeder af projektet. Farverne er utrolige.
  Og som altid er det sådan en æstetisk fornøjelse at kome på virtuelt besøg i dit virkelige hjem. Skønhed og hygge i forening……

 • Reply Inge 06/01/2009 at 22:46

  …og den der splejsning er godt nok meget elegant og temmelig usynlig!

 • Reply Anne 06/01/2009 at 22:55

  Det ER nemt, Inge, i alle tilfælde meget meget nemmere, end at skulle hæfte alle enderne til sidst 😉
  Og tak for splejsnings-ros, jeg gør mig umage…

 • Reply Annette 06/01/2009 at 23:00

  Nååå, en nuttet skål!!!
  Smart splejsning – fungerer den kun med uldgarn?

 • Reply Anne 06/01/2009 at 23:04

  Ja det er jeg ret sikker på, Annette, man skal jo ha’ det til at filte lidt
  sammen…

 • Reply malle 07/01/2009 at 00:19

  jamen ved du hvad Anne…. du får det simpelthen til at lyde så dejligt let at strikke et af disse flotte christel sjaler og jeg elsker faktisk at strikke med to farver…..jeg tror jeg bliver nød til at ønske mig et sjals kit til fødselsdagen i næste måned….takmfor inspiration igen igen!

  malle

 • Reply Susanne HS 07/01/2009 at 00:19

  “Lidt, men godt” lyder som en go´ strategi til dit sjal ! 🙂
  – Det er SÅ smukt, men jeg ved også fra pålidelige kilder, at der er rigtig mange timers strik i det….. 😉
  ( – Godt, at man starter nedefra med de korte rækker, – og du vil blive belønnet for din tålmodighed til sidst, med det skønneste sjal !).
  – Fortsat god fornøjelse ! ;-D

 • Reply Anne 07/01/2009 at 07:53

  Anne lad mig engang vise dig at du kan splejse uden vand…aii jeg kan prøve at beskrive.
  1) del garnet som du gør nu.
  2) nip/klip den ene tråd væk på begge ender der skal splejses.
  3)den anden “enlige” tråd trædes og “sys” ind, der hvor den anden ende er blevet “enlig”
  4) og ligeså med den anden”enlige” tråd

  Egentlig syr du enderne ind i hinanden og garnet ender med at have samme tykkelse, som hvis det kun var en tråd..Når du splejser med vand får du egentlig 4 ender ovenpå hinanden og måske en lidt tykkere tråd.

  Jeg har i øvrigt prøvet bare at nippe enderne af, sno sammen (uden at sy) og så strikket derudaf…det holder også

  Fordelen er at garnet ikke bliver dobbelt tykt i sammenføjningen..

  Dette har jeg engang lært på et kursus hos Lisbeth Tholstrup og hurra ingen hæftninger..

 • Reply Tina Thing (Fandango) 07/01/2009 at 09:18

  Hej Anne

  Tak for fotos fra strikkecafé i Fandango.
  Vi har valgt at lægge eet af dine fotos på vores hjemmeside.

  Til orientering kommer Christel Seyfarth og afholder en workshop i Fandango medio februar.
  Hold øje med vores hjemmeside http://www.fandango.dk

 • Reply Irene 07/01/2009 at 11:11

  Årh altså, for smarte tricks og sjove ideer! Savle! Tak for deling, af hjertet!

 • Reply Lise (fru Kvist) 07/01/2009 at 13:01

  Tak for både den ene og den anden fidus om undgåelse af ender! Jeg har været meget modtagelig for den slags siden jeg for mange år siden strikkede Fassetts Tapestry Leaf Jacket og måtte hæfte 4.500 ender, fordi jeg ikke syntes det blev pænt nok, når man strikkede enderne ind efter hans instruks.

 • Reply yt 07/01/2009 at 16:27

  ja, det er super smart.
  Tænk alle de ender der ikke skal hæftes mere.
  Yt.

 • Reply Anne 08/01/2009 at 15:20

  Ønsk du bare, Malle, så har du strikketøj lige indtil næste fødselsdag og lidt mere til, det tager tid, laaaang tid, sådan et sjal 🙂

  Jeg øver mig i at være mere tålmodig, Susanne, og jeg fornemmer, at dette sjalsstrikkeri er en ret god prøveklud 😉
  Men smukt, det bliver det…

  Jeg er straks gået i gang med at nippe lidt af, Anne, men det behøves i virkeligheden ikke, jeg kan få det meget tæt på rigtigt tyndt uden; splejsningen ses faktisk ikke, når det er strikket op.
  Men engang må du gerne vise mig tricket med at sy…

  Jeg holder øje, Tina, for det ville da være en dejlig oplevelse…

  Velbekomme, Irene, af hjertet…

  Det var lige godt mange, Lise!!
  Nu ved du, at du kan uden…

  Nemlig, Yt, nu kan vi bare stikke løs med hundredevis af små stumper…

 • Reply Inge 08/01/2009 at 21:43

  Nu har jeg igen siddet og savlet over dine billeder af garn og sjal. Og kigget på de Seyfahrt ting som er lagt på Ravelry. Mums – hvor gad jeg godt engang pukle med sådan et sjal. Det er jo en ting for livet….
  Men jeg har ikke helt gennemskuet det der med – strikker man faktisk rundt? Øh …. hvad gør man så?

 • Reply Dorte 09/01/2009 at 18:02

  uh, Anne – du bliver altså nødt til at komme med hyppige foto-opdateringer af dit sjal – det er vældig interessant at følge det vokse og se de flotte farver efterhånden !

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.