Bagværk, I køkkenet, Opskrifter

SVENSKE LÆNGSLER…

19/07/2018

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg kunne jo starte med at skrive en hel masse om det at skulle vende tilbage til en blog, der ikke har været passet i et par år. Eller om alt det vilde og dejlige og underlige og sørgelige og vanvittige og herlige, der er sket, mens jeg ikke har været her forbi.

Men det lader jeg være med, det kan komme i et andet indlæg. Måske. Måske ikke. Ind imellem er det bedre bare at fortsætte og lade tiden, der gik, passe sig selv. Vi får at se…

 

Det, som jeg ikke vil lade være med, er at dele en nybagt småkage med jer. Opskriften på småkagen i alle tilfælde, det andet ville nok blive for bøvlet.

Jeg har nemlig bagt i dag, jeg måtte bare efter at ha’ set en gammel bekendts billeder fra Flickorna Lundgren på Skäret. Hun havde spurgt, hvor det var pigerne og jeg drak kaffe i Sverige for et par år siden og jeg vidste med det samme, at det var dette sted, som hun tænkte på. Hun var der i formiddags og mit hjerte slog lige et ekstra slag, da jeg så vanillehjerterne og de store staudebede…

 

Da jeg var der med mine egne piger, ja der købte jeg selvfølgelig Flickornas vidunderlige bagebog og alle de kager, som vi havde nydt deroppe på græsset med udsigt over vandet, de var i bogen. Opskrifter på Hallongrotta, Kanelbullar, Karlsbaderbröd og alt det andet gode! Alt undtagen lige de småkager, som jeg måtte afsted efter en ekstra portion af, Skåneringen, den opskrift er nemlig – eller vel rettere åbenbart – en familiehemmelighed.

 

Men jeg har selvfølgelig prøvet mig frem, flere gange på flere forskellige måder, og jeg har faktisk været tættere på originalen, end den udgave, som jeg vil dele med jer i dag, er. Jeg synes bare, at denne her lille kage på en eller anden måde er lidt mere delikat, finere i sit udtryk og så har jeg jo heller ikke forbrudt mig mod familiehemmelighederne ved at afsløre, hvordan man laver ringene på den svenske måde…

 

Min småkageringe, som vi vel meget passende kan kalde Svenske længsler, er bagt med en lille smule kartoffelmel og det gør dem vældigt porøse men også rigtigt lækre. De originale er mere faste i det, nærmest som tynd mørdej, sådan som jeg husker det.

Så disse her skal man behandle varsomt og nok først bage den dag, hvor man har lyst til at spise dem, en tur i kagedåsen er ikke noget for dem. Det vil ikke være praktisk i en stor forretning, som den oppe i Sverige, for det vil give alt for meget spild, alt for mange knækkede kager, men hjemme er det jo knap så væsentligt, for der er altid nogen, der lige kan hapse de knækkede.

 

Jeg fik ca. 24 stk ud af portionen her:

 

2 dl hvedemel

1/2 dl kartoffelmel

1/2 dl flormelis

100 g koldt smør

2 tsk kardemomme (gerne friskknust eller i alle tilfælde af god kvali, hvis den er stødt på forhånd)

1 stor æggeblomme

 

Alt køres på foodprocessoren til dejen lige er samlet og ikke længere.

Lægges på køl i en times tid og det er vigtigt, for det har betydning for, hvor sprøde småkagerne kan blive.

 

Imens dejen hviler, så kan du knuse lidt kardemommefrø og blande med perlesukker, jeg har altid rigeligt at den svenske hvide slags på lager men den almindelige duer selvfølgelig også, og snitte lidt mandler eller hasselnødder at drysse med.

 

Dejen rulles tyndt ud på meldrysset bord. Del den gerne i mindre stykker inden udrulning, så den ikke bliver for varm, heller 6 småkager af gangen end 12, der klistrer og ikke vil samarbejde.

I dag stak jeg kagerne ud med et almindeligt drikkeglas og stak det lille hul ud med låget fra mælkekartonen og det gjorde jeg faktisk for at ingen skulle gå i panik over ikke at ha’ de rette udstikkere i metal. Det er fuldstændigt lige meget, alt der kan presses ned i dejen og få skåret den, ja det duer. Glas med forholdsvis tynd kant er selvfølgelig nemmere at bruge end en ølkrus fra Berlin.

 

Ringene lægges på bagepapir, pensles med æggehviden, som er til overs fra selve dejen og drysses så med kardemomme, perlesukker og nødder.

Afbages ved ca 200 grader, du kender din ovn bedre end jeg kender den, tiden vil afhænge af din ovn men 7-8 min er et god fingerpeg.

Afkøl ringene på bagerist og nyd dem så med en dejlig kop te eller kaffe og drøm dig til Sverige eller hvor du nu har en flig af dit hjerte til at hvile…

You Might Also Like

14 Kommentarer

 • Reply Elisa 19/07/2018 at 19:05

  Dejligt at se dig igang igen har glædet mig meget over dine input i årenes løb håber du og familien er okay ???

 • Reply Elisa 19/07/2018 at 19:06

  Dejligt at se dig igang igen har glædet mig meget over dine input i årenes løb håber du og familien er okay ???

 • Reply Hanne 19/07/2018 at 20:05

  Dejligt du fik lavet et hyggeligt skriv herinde igen, jeg fik lyst til at bage nu??

 • Reply Hanne 19/07/2018 at 20:05

  Dejligt du fik lavet et hyggeligt skriv herinde igen, jeg fik lyst til at bage nu??

 • Reply Ellen 19/07/2018 at 20:23

  Selv en ikke-bager som jeg får lyst til de småkager, især fordi de skal blendes og man ikke behøver klistre dej på fingrene. Tak for delingen.

 • Reply Eva Viborg 20/07/2018 at 06:02

  Hvor dejligt med en lille opskrift. Jeg bager for få kager. Ellers nærmere slet ingen, for jeg ville bare spise dem selv, og dét går ikke. Måske skulle jeg finde lidt gæster til en småkage…

 • Reply Annelie 20/07/2018 at 07:12

  Åh, vad roligt att du är tillbaka på bloggen igen! Och med en svensk anknytning till och med. Fast bakning får för min del vänta på svalare väder. Hoppas du mår riktigt bra igen.

  Hälsningar,

  /Annelie

 • Reply Ingeborg Raahede 20/07/2018 at 09:58

  Bare et hej og tak fordi du nu har lært mig at bage surdejsboller,
  og har delt så mange dejlige tanker og opskrifter .
  Jeg fandt min gamle svenske bog frem, og dér var en opskrift på Farmors löv.
  Måske kunne det være en inspiration til Dig. ?

  Hvis jeg altså kan finde ud af at sende dertil dig!

  Venlig hilsen
  Ingeborg
  Svensker i assendanten .

 • Reply Marianne 21/07/2018 at 10:54

  Så er jeg igang med at bage igen, så dejligt med inspiration fra dig igen, det var længe ventet ? Skønt. Håber at høre mere fra dig igen.

 • Reply Britt 22/07/2018 at 15:30

  De lyder voldsomt lækre. Det er dejligt, når man kan genkalde sig smagen af gode minder. Lidt ligesom når jeg drikker solbærsaft og kan dufte mine forældres solbærbuske

 • Reply Dorthe H 30/07/2018 at 17:52

  Sikke dejlig overraskelse. Liv på bloggen ????

  • Reply Dorthe H 30/07/2018 at 17:55

   Skulle ikke være spørgsmålstegn, men hjerte og klappende hænder

 • Reply Jane Birke Nielsen 16/08/2018 at 05:37

  Hej Anne
  Hvor er det dejligt med et indlæg på din blog igen. Jeg håber du finder overskud til at fortsætte 🙂 Og tak for opskriften på de lækre småkager
  Knus Jane

 • Reply Lene 22/09/2018 at 20:07

  Hvor hyggeligt med et nyt indlæg! Håber, der kommer flere 🙂

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.