Faktaboks, Garn, Gode sites, Strik, Strikkeopskrifter

LAURAS HØSTJAKKE…

10/08/2014

Høstjakke....

Ret og glat....

Skulder....

Skød...

Mormorstrik...

For et par måneder siden startede jeg på en Høstjakke til Laura.
Hun ønskede sig den rigtigt meget og jeg tænkte, at jeg kunne strikke den på nul-komma-fem, ingen ben i det, store pinde og et enkelt mønster.

Men sådan gik det ikke, jeg kedede mig bravt og fandt på alle mulige undskyldninger for ikke at motionere Høstjakken.
Gab-suk-støn, kedeligere end kedelig at strikke og så er mine fingre i virkeligheden ikke ret gode venner med noget tykkere end p.4.

Så den har lumret i strikkekurven, prikket til min lidt dårlige samvittighed, når jeg har fået øje på den og Laura har skam også prikket. Ofte og med et lidt stramt drag om munden…

Da jeg pakkede strikketasken til ferien, røg Høstjakken med og jeg lavede en aftale med mig selv om, at jeg i alle tilfælde skulle ha’ den op af posen for at se, hvor langt jeg egentlig var kommet og så lægge en plan for færdigstrikning.

Så det gjorde jeg så på en af de regnvejrsdag, som holdt os inde i sofaen med kaffe, film og dyner. Jeg hev jakken op og så til min store fryd, at jeg jo var længere, end jeg huskede, jeg havde skam fået lavet alle udtagninger og delt til krop og ærmer og foran mig lå bare en stak timers automatstrik uden udfordringer.

“Jeg lover dig, at den er færdig d.1.9., Laura, jeg skal i sommerhus med strikketanterne sidst i august, så der er der flere dage med plads til at få den afsluttet, jeg lover dig det!”…

Og da jeg så alligevel havde den oppe af posen, så kunne den lige så godt få nogle centimeter lagt til.
Og det fik den, flere og flere og pludselig var jeg ved det nederst af ryggen, hvor der lige kom lidt afvekslingstrik i form af en i-cord som aflukningskant.

Ærmerne var jo hurtigt klaret efter det, sammenlagt 3 korte aften-ophold i sofaen med lidt nyheder og et afsnit af en amerikansk serie og så var der to ærmer.
Montering var der ikke meget af, så onsdag aften kunne jakken smides i maskinen til en gennemskylning og centrifugering. Jeg ved godt, at mange vil sige, at vask af strik er unødvendig, men jeg synes altså, at maskerne lægger sig smukkest, når de har været en tur i maskinen, og når jeg tænker på, hvor varme mine hænder kan blive, når jeg sidder med så stort et stykke strik, så er det også passende, at lidt sæbe lige gør kål på det snavs, som mine hænder vil ha’ efterladt…

SÅ jeg nåede det – endda i så rigeligt med god tid – inden d.1.9. og Laura er glad for Høstjakken, der er blevet præcis som hun håbede og som passer og klæder hende så fint.
Og hvor føles det godt, at den nu er ude af kurven og væk fra min samvittighed.

Måske kan hun lokkes til at svøbe sig i strikken og optræde foran kameraet, måske, i alle tilfælde hvis jeg venter med at spørge til et andet tidspunkt end lige præcis en doven søndag formiddag med rastahår, pandaøjne og hængerøv.
Jeg tror godt, at hun gider.

Og hvad så nu?
Hvad skal jeg nu strikke?

Altså ud over alle de der mormor-småtterier, som ryger af pindene i et up-beat tempo.

Amanda har bedt om en Anders Agger islænder, vi har ikke et billede, men må tilbage i udsendelsen fra smukke Island og finde lige præcis dén, som hun mener, for han havde vist et par stykker på.

Sophie har bedt om en Marthe jakke. I sort. Mønsteret er købt og garnet vel nærmest på lager.

Og mig selv, sagde hunden, ja jeg skal vel også ha’ lidt efterårsstrik. I gråt. Jeg mangler en cardigan, ikke for tynd, ikke for tyk, lidt længere end talje-lang.

Hhhmmm – beslutninger beslutninger.

Godt at det er søndag og at der er masser af tid at tænke og overveje i.
Jeg strikker lige en lille babytrøje, mens jeg tænker…

FAKTABOKS

Mønster:
Höstjakke fra Pickles. Jeg har lige set, at den er i det nye og faktisk fine håndarbejdsblad Maries Idéer. Både i voksen og børneudgave endda. Tror jeg.

Garn:
Fra Garnudsalg. Det duer. Hver gang.
Jeg har strikket med 2 tråde højlandsuld og 1 tråd silkmohair. Det gav den perfekte strikkefasthed og er også vidunderligt blødt og let- Og rigtigt nemt at strikke jævnt i.
Jeg har ikke vejet den, men mon ikke den vejer i omegnen af 500 gram. Fordelingen af de to kvaliteter har jeg ikke overblik over, da jeg har strikket af allerede påbegyndte nøgler.

Størrelse:
Small

Pinde:
4.5 og 6 mm som anbefalet. Jeg havde kun en lang rundpind i rosentræ i den store størrelse, hvor var den da irriterende. Giv mig bare en helt almindelig Addi, det er dem, jeg elsker allermest.

Egne krumspring:
Ikke så mange. Alt undtagen ærmerne er strikket præcis som opskriften siger.
Ærmerne har jeg strikket længere og smallere. Flere indtagninger og flere omgang, ikke meget hokuspokus i det og så har jeg afsluttet dem med samme i-cord som nederst på ryggen. Jeg holder af gentagelser og ensartethed i strik og derfor synes jeg, at dette her er en bedre og mere klædelig løsning end de lidt kortere ærmer med opsmøg, som egentlig er “de rigtige”.

Jeg havde på forhånd læst flere steder, at jakken var vid på skuldrene og havde tendens til at glide ned. Det fik mig ikke til at ændre i opskriften og egentlig sidder den også flot på Laura. Aftalen er, at begynder den at gå sine egne veje oppe for oven, så laver vi en lille “opstramning” med en række hæklede masker hen over hver skulder på indersiden af arbejdet. Men den tid den sorg og hæklenål.

Fin er den blevet og barnet er så tilfreds.
Men regn ikke lige med flere af samme slags her på kanalen, for i guder hvor var den dog kedelig at strikke.
Så NU skal der findes et stykke strik med lidt mere afveksling og måske er det dumt så at starte ud med den grå cardi til mig selv…

You Might Also Like

36 Kommentarer

 • Reply Britt 10/08/2014 at 10:46

  Den ser dejlig ud. Den er rigtig fin i farven synes jeg. Dejligt med en glad datter 🙂

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:20

   Den er mega læks, Britt, gid det var min egen…

 • Reply Hanne 10/08/2014 at 11:09

  Hvor er den fin……….den må jeg da kunne finde ud af…..jeg må i kiosken og købe Maries ideer 🙂 og så må folkene i Gug kunne vejlede med noget absolut kradsefrit garn 🙂
  God søndag til dig med eller uden strikketøj

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:21

   Den kan du sagtens finde ud af, Hanne, det er et ret simpelt mønster.
   Absolut kradsefrit garn findes ikke med mindre det er bomuld og det vil ikke klæde jakken, men en uld/bomuld er tæt på kradsefri…

 • Reply Fríða 10/08/2014 at 11:12

  åh, den ser absolut lækker ud. jeg vil meget gerne få den at se på den unge dame. jeg har nemlig fået en samlet bestilling fra alle mine piger om sådanne til julegave, og jeg har to dötre og to svigerdötre, og så fortæller du mig at den er SÅ kedelig at strikke! suk, og jeg skal lave 4 af dem.
  kh.fra Island
  Frida

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:21

   Jeg skal prøve at huske at snuppe et billede, Frida, den er så super flot til hende…

 • Reply Conny 10/08/2014 at 11:40

  Jeg holder rigtig meget af automatstrik, hvor man kan bruge hovedet til alt muligt andet , mens hænderne meditativt flytter garn. Samtidig kan jeg egentlig bedst lide enkel strik uden for mange dikkedarer, så jeg har strikket et par høstjakker med nogle tilretninger. Kan godt forstå at Laura er tilfreds, det er lækkert strik i farven, der går til alt 🙂

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:22

   Jeg har egentlig heller ikke noget imod automatstrik og hvis du kigger på alt det jeg strikker, så er det meste meget meget enkelt, men denne her, den var dæleme decideret kedelig 🙂

 • Reply strikogsting 10/08/2014 at 12:14

  Så fin der er blevet. Jeg har også overvejelser om at kaste mig ud i at strikke høstjakke. Jeg tænker, at det vil være et rigtig tv-strikkeprojekt.

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:23

   Ja og der er til MANGE timers tv i den 😉

 • Reply Marianne 10/08/2014 at 13:00

  Hvor den blevet lækker og fin, kan godt forstå Laura er glad. Får rigtig dårlig samvittighed, min har gemt sig i en pose, netop fordi den er så kedelig at strikke. Men når jeg ser din og tænker på vejret der kommer, må jeg vist hellere få den fundet frem. Tak for sparket til min dårlige samvittighed og fortsat god hygge søndag.

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:23

   Frem med den igen, Marianne, den er jo flot når den er færdig…

 • Reply Snullemor 10/08/2014 at 13:38

  Gid du var min mor ; )

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:23

   Jeg har så rigeligt, snullermor…

 • Reply M 10/08/2014 at 16:49

  Hvor er den fin! Håber jeg gider strikke en til mig selv, for den er for skøn!

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:24

   Jeg håber da sammen med dig så, M, for den er super fin…

 • Reply Liselotte 10/08/2014 at 18:55

  Jeg ville så gerne gide at strikke en mere… men jeg gider vist ikke og i dag købte jeg to lange cardigans til vinter, så nu behøver jeg heller ikke. Måske jeg bare skal strikke noget helt andet 🙂

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:26

   Måske ja, vi må gennemtrawle efterårets kataloger og se, om der ikke er en lang jakke/cardi, som vi kan muntre os med…

 • Reply Birgitte 11/08/2014 at 12:55

  Den ser lækker ud! Og jeg regner heller ikke mit strik som færdigt før det har været vasket. Glæder mig til at se mere til småtterierne, for jeg er også på det stadie, hvor der lægges efterårsplaner, og der skal være både stort og småt i blandt – ellers bliver det for kedeligt 🙂

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:26

   Uha som der er mange små ting på pindene, Birgitte, jeg skal nok dele, når de er helt færdige…

 • Reply Ulla Røjkjær 11/08/2014 at 18:33

  Så fin den er blevet Anne.
  Jeg er så glad for min Høstjakke og drømmer om en mere, men tanken om de f****** tykke pinde afholder mig.. I hvert fald lidt endnu;)

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:27

   Jeg ved lige præcis hvad du mener, søde Ulla…

 • Reply Randi Krog Belseth 15/08/2014 at 14:13

  Den blev rigtig fin. Laura er heldig. 🙂

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:27

   Det er hun nemlig, Randi, og hun ved det og er super glad for sin jakke…

 • Reply Karin 16/08/2014 at 16:55

  Jeg er vild med denne høstjakke.
  Er dog ikke så begejstret for selv at gå i krig med den, har nemlig meget svær ved at strikke for mange vrang pinde. Vælger gerne at strikke på rundpind og klippe op, det kan jeg ikke lige gennemskue hvordan jeg kan her. Måske ved at spørge, kunne jeg få tips og ideer til hvordan jeg kan slippe for at hver anden pind er vrang til ryg og ærmer. Jeg er nemlig glad for at forstykket er ren ret strik frem og tilbage.

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:15

   Lige præcis ved denne model vil det ikke give mening at strikke rundt og klippe op, for for at få rillerne på forstykkerne, så skal du jo strikke hver anden omgang vrang der, eller bliver de jo også glatte.
   Der er selvfølgelig færre masker på forstykkerne end på ryg og ærmer til sammen, så du ville spare nogle få vrang masker, men alt i alt vil det ikke være så meget lettere…

   • Reply Karin 19/08/2014 at 07:31

    Tusind tak. Jeg tænkte det nok. Må lige gennemtænke og så acceptere hvis jeg beslutter mig for at gå i krig med den, at det bliver et arbejde der først vil være færdig i 2015 🙂

 • Reply kirsten 18/08/2014 at 10:16

  Jeg er lige ved at bestille. Men vil det sige du har brugt mindre garn end i opskriften. Det er noget indviklet med alt det regnen i løbelængde. 2 nøgler mohair skulle være nok til en small ik?

  • Reply Anne 18/08/2014 at 21:09

   2 er lige knap nok, Kirsten, jeg turde i alle tilfælde i løbe an på, at det kunne række…

 • Reply Lis Andersen 19/08/2014 at 08:59

  Jeg er stærkt fristet – rigtig kedeligt strik, uhmm. Men hvilken farve højlandsuld har du strikket den i? Tak for en inspirerende blog. Venlig hilsen Lis

  • Reply Anne 24/08/2014 at 16:46

   Jeg vil tro, at det er Rullesten, Lis.
   Den er på vej på lager igen deroppe, lige nu er den udsolgt.

   Og tak – det glæder mig at du kan finde inspiration her…

 • Reply kirsten andersen 19/08/2014 at 12:32

  Super lækkert strik, Men hvor mange nøgler af hver har du brugt? Må se at få bestilt noget garn. Nice day

  • Reply Anne 24/08/2014 at 16:45

   Som skrevet oppe i teksten, Kirsten, så har jeg ikke vejet garnet, jeg har strikket af allerede “opstartede” nøgler.
   Men mon ikke 3 silkmohair og 3-4 nøgler højlandsuld rækker…

 • Reply Tina Andersen 28/08/2014 at 13:28

  Den ser lækker ud. Jeg har gjort din kunsten efter med i-cord langs kanterne, men hvordan søren får man fikset så kanten ikke ruler der hvor der er glatstrik? Jeg pillede op og strikkede 1 retrille på rygstykket først og prøvede så igen, for forsiderne ser så godt ud, men det hjalp ikke, bagsiden ruller stadig, det har jeg faktisk oplevet flere gange, kender du et trick? Har også prøvet mindre pinde og en maske mere i i-cord.

 • Reply Pernille 09/09/2014 at 08:32

  Ja det er ikke det mest sindsoprivende strik.. hverken i forhold til mønster eller pindestørrelse.
  Herhjemme ligger den også. I gang og med lidt motionering engang immellem.
  Jeg har også hørt om den vide hals, og har lavet lidt om.

  Lauras udgave er fin. Den ser dejlig ud og garnkombinationen får mig til at tænke lun og lækker 🙂

 • Reply Ingelise Spetzler 20/09/2017 at 11:44

  Er stødt på din side, i min søgen efter høstjakken.
  Håber, at biblioteket har ” Marie’s ideer”, så jeg kan komme igang.
  Er opskriften på dansk?
  Jeg har jo en ide om, at der skal være en bred stribe omkring brystkassen, som skal strikkes med sømandsstrik.
  Sker der noget med formen, hvis jeg vil det? Jeg er nemlig ikke så faglig dygtig, at jeg kan gennemskue, hvordan det vil påvirke formen i modellen.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.