Lidt af hvert

DAGEN FØR DAGEN MED INDLAGT PANIK…

23/12/2013

Du soles sol...

Dagen før dagen.
Alt ånder fred og noget der kunne ligne idyl.

Pigerne sover, pelsraketterne sover, her er stille, her er lunt og godt og julens lys bløder morgenmørket op.
Jeg sidder ganske stille med hed kaffe og tænker de næste dages aktiviteter igennem, tænker på de allersidste ting, som skal hentes hjem, inden jeg kan læne mig helt tilbage, tænker på alt det gode og herlige, som er i mit liv og griner lidt af mig selv.

Griner fordi jeg som altid – evigt og altid og hver eneste år – rammes af sidste øjebliks julepanik.
Burde jeg ha’ købt den anden gave? En større gave?
Bliver de nu glade for det, som er købt eller vil jeg spore en skuffelse?
Skulle jeg ha’ bagt flere småkager, lavet en rullepølse, købt 40 oste, arrangeret stor og svimmel glögg-fest, kørt til Aabenraa og lagt juletulipaner på farmors grav og til Frederikshavn for at plante en hyacint hos mormor?
Burde jeg ha’ lavet mad og åbnet mit hjem for nogle af de, som intet har?
Skulle vi alle sammen ha’ haft nye rober og bobbet håret til årets juletræstravning?
Og har jeg nu købt alt det, som må til, for at julen er den rigtige?

Hvert år! Hvert evig eneste år!!
Det er jo gak!

Og hvert år lovet jeg mig selv, at det ikke skal ske, for jeg har jo rygsækken fuld af dejlige juleminder, har aldrig glemt noget, manglet noget og ikke en eneste gang har jeg ramt forkert i valget af gaver til pigerne.

Gak er det, for vi holder de dejligste juler, ikke bare d.24. men også dagene op til og dagene efter er fyldt med traditioner, som vi elsker og som jo i virkeligheden er det, som gør vores jul til vores.
Det er ikke gaverne, det er ikke maden, det er ikke buketterne og de fine servietter, det er ikke portvinen eller de fyldte chokolader, det er os, os og vores glæde ved hinanden, ved samværet, ved tiden og roen og alle de ting, som vi synes at julen skal være…

Og helt gak er det i virkeligheden at jeg panikker sådan, for når jeg får klapset mig selv på plads og sætter fokus, ja så har jeg jo i virkeligheden ingen lyst til eller behov for overforbrug, jeg vil det ikke, vil ikke stoppe alle skabe og skuffer med alt for meget mad, vil ikke sende tusindevis af kroner afsted efter gaver, vil ikke presses af forventninger udefra om at holde den “rigtige” slags jul, jeg vil det ikke.

Jeg vil spise godt, men det vil jeg sørme hver dag, jeg vil glæde dem jeg er sammen med, men det vil jeg sørme hver dag, jeg vil give mig tid, jeg vil sørge for ro og rum, jeg vil bare være sådan, som jeg plejer at være, og dagene skal egentlig også bare være, som de plejer at være.
Det som i virkeligheden er i centrum er tiden sammen, et par døgn, hvor verden udenfor bliver sat på stand by og hvor pigerne og jeg gør de ting, som vi holder af at gøre sammen.

De tre af os er i gang med al nydningen og i aften kan Sophie også kysse årets byttemærke- og indpakningshurlumhej godnat og komme hjem til os andre og lade roen sænke sig.
Så er alle mand – altså kvinder – hjemme i folden og roen sænker sig for alvor.

Jeg slipper den sidste lille snert af julepanik, for nu hvor jeg sidder her og skriver om den, ja så mærker jeg jo igen hvor fuldstændig overflødig den er.
Jul bliver det, uanset hvad, og som sædvanlig bliver det en god én af slagsen…

You Might Also Like

19 Kommentarer

 • Reply Marianne 23/12/2013 at 08:43

  Ganske ganske sandt, sad netop selv og panikkede, men læste så dit indlæg, og nu har julefreden sænket sig. Rigtig glædelig Jul til dig og dine.

  • Reply Anne 25/12/2013 at 09:07

   Godt vi kan hjælpe hinanden med at holde hovedet koldt og fødderne på jorden, Marianne, også glædelig jul til dig…

 • Reply Hanne 23/12/2013 at 08:47

  Tak for et kærlig spark 😉
  Rigtig glædelig jul til dig og dine kære

  • Reply Anne 25/12/2013 at 09:07

   Det var sørme så lidt, Hanne, jeg var jo i gang med at sparke mig selv i forvejen…

 • Reply Katrine 23/12/2013 at 09:07

  Det er bare så rigtigt. Og for alt for mange af os tror jeg. Jeg er ramt af de samme tanker og følelser og skal holde godt fast i mig selv og nappe et par spredte øjeblikke af tankefuldhed for at stoppe panikken. Så tak for lige at minde os om det. 🙂
  Og glædelig jul til dig og dine piger.

  • Reply Anne 25/12/2013 at 09:09

   Det er let at panikke, Katrine, for der er så usigeligt mange forventninger til julen, så det er nødvendigt at hive i håndbremsen ind imellem.
   Også glædelig jul til dig…

 • Reply Heidi Kjeldgaard 23/12/2013 at 09:41

  Hvor er det bare rigtigt. Indimellem bliver jeg også grebet af en anelse panik, måske mest fordi jeg kan se panikken brede sig hos andre som mener de mangler en masse . Jeg har det nøjagtigt lige som dig. Her ligner julen egentlig alle de andre dage, pånær juletræet , gaver og ekstra fridage . Samværet og opmærksomheden på børnene er den samme som til hverdag,
  Men der er lige er par ekstra fridage til ekstra nydning.
  Heller ikke her hopper vi med på vognen om kæmpe gaver, eller overflod af mad. Og jeg tror på det er det helt rigtige for ihvert fald os.

  Skønne juledage uden stress og uden turbo børn som ikke kan finde ro og det er dét som er nydningen??

  Rigtig rigtig glædelig jul til dig og dine smukke piger og ikke mindst pelsdyrerne

  • Reply Anne 25/12/2013 at 09:10

   Skønne juledage uden stress og turbo, lige præcis, Heidi, sådan vil vi ha’ det.
   Også glædelig jul til dig…

 • Reply Marianne 23/12/2013 at 12:20

  GLÆDELIG JUL til dig og dine døtre! Det bliver helt sikkert endnu en skøn Jul for jer – det lyder sådan 🙂

  • Reply Anne 25/12/2013 at 09:11

   Det bliver det, Marianne, vi er allerede godt i gang med alt det, som skal gøre den skøn.
   Også glædelig jul til dig og dine…

 • Reply Ulla Røjkjær 23/12/2013 at 12:48

  Mon ikke vi mødre/kvinder alle har det på den måde… Jeg har i hvert fald…

  Træk vejret dybt ned i maven og pust langsomt ud…
  Se det var bedre…

  Jeg er sikker på at vi hver især har gjort alt til UG med kryds og slange;0) eller i hvert fald så godt som vi kan og ønsker det.. hvert år…

  Glædelig jul til dig og dine piger … og de firbenede også selvfølgelig.

  • Reply Anne 25/12/2013 at 09:12

   Hovedet på sømmet, Ulla, “så godt som vi kan og ønsker det”, det er jo sådan det er.
   Også glædelig jul til dig og din familie, forhåbentlig med masser af strikketid…

 • Reply Kirsten Jensen 23/12/2013 at 20:06

  Det er jo netop det julen handler om, nemlig samværet med vores nære og kære, både to og firbenede. Rigtig glædelig jul til jer alle fra

  fru Jensen
  Gudhjem

  • Reply Anne 25/12/2013 at 09:13

   Lige præcis, Kirsten, og også glædelig jul til dig herfra…

 • Reply Pollyanna 24/12/2013 at 08:26

  Glædelig jul til dig og dine piger. Jeg er sikker på I får en god jul uden julepanik ????

  • Reply Pollyanna 24/12/2013 at 08:27

   Hov- ??? skulle have været en julemand 🙂

   • Reply Anne 25/12/2013 at 09:14

    Du kan selv være en julemand, Pollyanna, og her er ingen panik bare masser af herlighed.
    God jul til dig go din familie…

 • Reply Joan 24/12/2013 at 11:42

  Ønsker dig og dine smukke døtre en glædelig jul .Tak for det vindue du åbner til dit liv, dine kloge ord og skønne opskrifter. Det er en stor fornøjelse for mig at læse med!
  Kh joan

  • Reply Anne 25/12/2013 at 09:15

   Tak, Joan, for gode varme ord, og også en rigtig glædelig jul til dig…

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.