Lækkerier, Mad, Opskrifter

HUMMUS…

17/02/2012

En af livretterne.

Bare med godt brød og lidt grønt on the side.

Det holder.

 

Jeg er sikker på, at mange elsker hummus, jeg er også ret sikker på, at mange ikke får lavet det så tit som de gerne vil.

Det er noget med de der kikærters overnatning i vand, tror jeg, man får det ikke gjort, for man ved jo ikke dagen før, at man lige får lyst til hummus.

Ikke altid i alle tilfælde…

 

For nogen er løsningen forkogte kikærter på dåse, ikke så gode, hvis du spørger mig, jeg synes, at de lugter og smager lidt af våd karklud og der skal virkelig mange krydderier til at overdøve den smag.

For mig er en bedre løsning at lade en hel pose kikærter svømme frit en lang nat i koldt vand og så dele de opsvulmede i tre portioner næste dag.

1. portion ryger direkte i en pose og ind i fryseren, så er de klar til kogning næste gang at hummuslækkersulten rammer.

2. portion kommes i en pose og ind i køleskabet, så der kan laves falaffel en dag eller to efter hummus’en, jeg elsker begge dele men helst ikke på samme dag. De bedste falafler laver af rå kikærter. Rå.

3. portion kommes i en gryde og koges i rent og rigeligt vand med lidt grønt-boullion og evt et løg. Kog ærterne i et par timer ved svag varme, det giver dem den helt rigtige let-at-blende-fint-struktur. Sørg for at skumme godt af undervejs, det grå skum på toppen af de kogende ærter gør ikke noget godt for nogen eller smagen.

 

De kogte kikærter skylles grundigt i rigeligt vand og hældes derefter op i en foodprocessor eller en en skål, hvis man har et virkeligt muskelbundt af en stavblender…

 

HUMMUS som hos os.

550-600 g skamkogte kikærter

Saften af 2 små citroner

2 spsk Tahin

2 tsk spidskommen

1 tsk harissa

5 friske fed hvidløg

Et splask god olie

Flagesalt og friskkværnet peber

3 spsk creme fraiche eller lign  –  ved godt at det er uden for nummer, men jeg synes at det giver en vidunderlige tekstur. Prøv det.

 

Det hele blendes til en jævn masse og er straks klar til spisning.

Små tynde rosmarin knækbrød er en himmelsk skovl af skrabe det af tallerkenen med.

Nyd det.

 

Hov  –  mangler da at lægge en madklubskøreplan op for sidste gang vi var samlet. Laks, pasta og kålsalat. Jeg får kigget på det i weekenden, hvis nogen skulle trænge…

 

 

You Might Also Like

27 Kommentarer

 • Reply Charlotte Thaarup 17/02/2012 at 11:47

  Ja, vi (her taler vi om mellem-søn og undertegnede) elsker også hummus. Og jeg er ret god til at få det lavet. Mit fif er, at koge ærterne i mikroovnen – stadig i letsaltet vand med laurbær. Det tager ca 20 minutter. Resten er efter bogen:-)

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:17

   Det prøver jeg en anden gang, Charlotte, jeg er bedst til at bruge den anordning til popcorn…

 • Reply Irene 17/02/2012 at 11:48

  Namse. I stedet for youghourt kan man med held lige smide en håndfuld usaltede, på pande letristede cashewnødder i processoren, de giver den blødeste tekstur… Hmmmm, jeg skal vist huske at checke om vi har citroner i huset … I feel a portion coming on!

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:18

   Uha det lyder sørme også godt, Irene, elsker cashewnødder, så det er ikke ret tit at de er på lager her. De bliver spist med det samme…

 • Reply Irene 17/02/2012 at 11:50

  Og jeg kan måske også lære at stave til yoghurt …

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:18

   Det så da ellers meget godt ud på den anden måde…

 • Reply Helle K. 17/02/2012 at 11:51

  Jeg vil straks lægge nogle kikærter i blød 🙂
  Jeg har forøvrigt forbudt min datter at lave humus – sidst hun kogte kikærter var hun ved at brænde hele lejligheden af, men blev reddet af røgalarmen… og overboen som var helt forstyrret over røgen i opgangen 🙂 Mit råd til hende er, at hun finder en mand, som er god til at lave mad og hun så selv satser på et godt job. 🙂
  God fredag.

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:19

   Man skal dyrke sine spidskompetencer, Helle, så slipper man uden for mange ulykker 😉

 • Reply Sandra 17/02/2012 at 12:58

  Uhm jeg kunne med lethed leve af hummus og alt for sød mynthete, men da jeg er den eneste her i huset som har den trang, så bliver det alt, alt for sjældent udlevet i praksis.
  Men åh hvor jeg aldrig glemmer mine år i Tunesien, Marocco og Egypten – da var det ligesom bare helt almindelig dagligdags mad – og jeg elskede hvert sekund:-)

  Men NU er jeg vidst nød til at lave en stor portion, lækkersulten dukkede “pludselig” op;o)
  God weekend.

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:20

   Her elsker alle hummus, Sandra, det forsvinder meget hurtigt fra køleskabet.
   Du skal selvfølgelig lave dig en portion og bare nyde, at du har den i fred 🙂

 • Reply cat 17/02/2012 at 15:06

  uhh, i love humus!
  i live in israel and you have the most amazing humus places here =)
  the only time i made humus it went kind of wrong… dont know what happend but it just tasted wrong…. i will try this version though, thanks for sharing!

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:21

   You’re so welcome, cat. I spend 9 months in Israel a looooonnnggg time ago, in Kibbutz Sde Boker, and gained a lot of weight living of hummus, falaffel, pitabread, challa and avocado. And a lot of drinks of cause 😉

 • Reply Birgitte 17/02/2012 at 15:11

  Tak for tips. Jeg plejer at bruge dem på dåse, men nu ved jeg da hvordan jeg kan bruge de tørre (for det vil jeg hellere!).

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:22

   Dem på dåse kan bruge i nødsituationer, Birgitte, for sådan nogen støder vi jo ind i. De der hummusligeherognu oplevelser…

 • Reply Helle 17/02/2012 at 17:14

  Mmmmm – får vi ikke også lige opskriften på falaflerne? Og det var nu smart det med fryseren, men tør du dem før du koger dem, eller ryger de bare i kogende vand? Må vist hellere lige kigge om ikke vi skulle have nogle kikærter i skabet, selvom det er en lidt lang proces når det nu er NU man har lyst til det 🙂

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:23

   Det gør i bestemt, Helle, en dag hvor jeg laver dem, og det bliver ikke i dag for de ærter, der skulle ha været brugt til det, er lige blevet forvandlet til endnu en portion hummus til morgendagens spiseklub.

   Bare i kogende vand med de frosne, det virker så ganske udemærket…

 • Reply Pernille 17/02/2012 at 18:28

  Mmmm.. Jeg får lyst til hummus. Helst lige nu. Men så var der lige det med de iblødsatte kikærter. En anden dag så!

  Cremefraiche lyder rigtig godt. Det må bestemt afprøves.
  Herhjemme kommer vi også frisk persille i. En arv fra dengang kæresten var kok i Den Grønne Kælder 🙂

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:24

   En anden dag er også godt 🙂

   Og persille, det prøver jeg i dag, Pernille…

 • Reply Laila 17/02/2012 at 22:00

  Jeg har lige köbt tahinpaste idag.. tre store glas! Hummus here i come….

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:24

   3 glas?! Det var sgi ikke så lidt endda, Laila, der er til hummus i 14 år 🙂

 • Reply Sidsel 18/02/2012 at 11:48

  Mums. Hummus er et hit. Kan se at vi laver den ens. Jeg bruger også en slat creme fraiche. Mangler bare at finde gode hvidløg. Kina-hvidløg er bare ikke gode nok.
  Melder mig gerne til opskrift på falaffel:-))

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:25

   Falaffel kommer en anden god gang, Sidsel, stay tuned…

 • Reply Pia 18/02/2012 at 17:20

  Tusind fordi du deler 🙂
  Er i fuld sving…… Og vil elske opskriften på falaffel 😉

  Forresten fik jeg mine fantastiske nisser fra Vintapperstrædet. Just love them all!
  Kh
  Pia fra Midtfyn

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:25

   Lige pludselig en dag, så er der også falafler her på kanalen, Pia, så du må holde øje.
   Godt at du fik fat i nisserne, jeg skal ha’ en stak mere næste år…

 • Reply Karin 18/02/2012 at 20:12

  Uhmm – hummus er også en vinder her hjemme. Nogle gange er det enkle bare det bedste.

  • Reply Anne 19/02/2012 at 14:26

   Enkelt er skønt, Karin, og så ind imellem skal der festes igennem med den helt store menu…

 • Reply Dorthe Salamat 25/02/2013 at 11:40

  Hej Anne,
  Du har helt ret humus er en dejlig ting. Jeg er heller ikke så vild med dem på dåse, og er samtidig også lidt spontan nogen gange. Jeg udbløder en hel pose og koger dem i en stor gryde, hvorefter jeg fryser nogen af dem ned. Så er det altså ret hurtigt at få lavet humus, når trangen melder sig!
  Iøvrigt, tak for din blog. Jeg er et par håndfulde år yngre end dig, men du giver mig rigtig meget inspiration alligevl. TAK!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.