Bagværk, Opskrifter

KLEJNEKOGERIER…

23/12/2010

Jeg har æltet, rullet og vredet.

Torben har kogt og afdryppet.

Teamwork om en af jules allerbedste kager –

jeg elsker både det ene og det andet.

Det er ikke tit, at han er til at lokke med i køkkenet, ham Torben, men i dag sprang han frivilligt med og var ret frem til klejner.

Mon ikke han melder sig igen til det næste år…

En nykogt klejne er ikke det værste, hvis du har tid og lyst til sådan en omgang, så kan det være, at du vil prøve vores opskrift.

Der bliver sådan cirka 55 stykker af portionen.

Jeg har sjusket lidt med rul og vrid, men de smager nu mere end bare udemærket alligevel.

75 g sukker

25 g blødt smør

2 store æggeblommer

1 helt æg

1/4 dl mælk – nærmest bare et bløb

275-300 g mel

Fintrevet skal af 1 citron

1 tsk kardemomme

1 tsk hjortetakssalt

Palmin til kogning.

Alle ingredienserne æltes godt sammen og dejen lægges på køl en halv times tid.

Rulles forholdsvis tyndt ud og ordnes så med klejnespore eller skæres med en god skarp kniv.

Klejnerne vrides og er nu klar til kogning i skoldhed palmin.

God fornøjelse –

og så smager de altså ekstra godt, hvis de lige får et tyndt lag flormelisdrys…

You Might Also Like

18 Kommentarer

  • Reply Fríða 23/12/2010 at 13:19

    sjovt som skikke er forskellige mellem lande. jeg læser flere steder på blogge at i Danmark forbindes fedtkogte klejner med julen, heroppe er de hverdagsbröd og ingen ville drömme om at spise dem til en höjtid som julen, og så er der nok noget andet som er lige omvendt. du og dine önskes en rigtig slappe-af-jul med glæde og fred i hjertet.
    kh.fra Island
    Frida

    • Reply Anne 24/12/2010 at 13:35

      Gaf vide hvad vi så spiser til daglig, som i nyder til jul, Frida, det kunne være sjovt at undersøge…

  • Reply ThinkingSpace 23/12/2010 at 13:28

    Uhm, nykogte klejner. 🙂

    Her står den på rødbedesylteri, karamelkogning og trøffelfremstilling idag. Ah, hvor jeg dog elsker når der er tid til at hygge sig med køkkensysler!

    • Reply Anne 24/12/2010 at 13:36

      Det er nemlig rigtigt dejligt, når man har tiden, Erika, det nyder jeg også.

      Hvis jeg når det i eftermiddag, så skal vi lave nougatovertrukne mandler med cacoa- og lakridspulverdrys…

  • Reply Sonnie 23/12/2010 at 14:56

    Hvor lyder det hyggeligt, samarbejde i køkkenet. Jeg når ikke klejner i år, men næste år skal jeg da prøve opskriften. Tak for nogle hyggelige billeder.
    God eftermiddag.

    • Reply Anne 24/12/2010 at 13:47

      Det sker ikke ret tit, at Torben hopper med i køkkenet, Sonnie, så jeg nød det ekstra meget 🙂

  • Reply Helle 23/12/2010 at 17:43

    En hilsen skal lyde her fra det snedækkede Brejning, og ønsker dig og familien en skøn lille juleaften, vi vil også drage ned af vejen til hygge i gode venneres lag, inden det går løs i morgen med hele familien omkring bordet, vi bliver 13 så jeg skal lige finde på noget…. måske nissen skal sidde med…

    • Reply Anne 24/12/2010 at 13:47

      Glædelig jul tilbage til dig, Helle, jeg håber, at du finder en ekstra gæst at byde til bords…

  • Reply Lene 23/12/2010 at 20:39

    Har aldrig bagt klejner, måske skulle det prøves. I dag har jeg bagt fedtebrød for første gang.
    God Jul!

    • Reply Anne 24/12/2010 at 13:48

      Uhmmm fedtebrød, dem elsker jeg, Lene, de er SÅ gode.
      Måske er du klejne-klar næste jul 🙂

  • Reply Eva 23/12/2010 at 20:54

    Jeg elsker, elsker, elsker klejner. Men jeg koger dem ikke, for jeg spiser dem allesammen selv, og det har jeg ikke brug for.
    Jeg håber, I vil nyde jeres:)

    • Reply Anne 24/12/2010 at 13:50

      Jeg elsker dem også, Eva, og der var en grund til, at de først blev kogt i går og også kun en behersket portion, ellers havde jeg nemlig for længst spist dem alle selv.
      Nu er vi alle hjemme på ferie og de andre går også til klejnerne, så knap så store hofter til mig 🙂

  • Reply Therese 23/12/2010 at 21:21

    Mums. Kan du kaste en klejne i retning Ebeltoft??

    • Reply Anne 24/12/2010 at 13:51

      Greb du eller blev den mon taget af en fugl på vej igennem luften?

  • Reply Katrine 24/12/2010 at 01:31

    Ser og lyder herligt med nykogte klejner. Jeg ville have prøvet i år, men kagebageriet druknede lidt i brunkager og vanillekranse uden hul i. 🙂 Jeg husker min farmors klejnekogeri hvert år og længes efter de friske og hjemmegjorte.

    • Reply Anne 24/12/2010 at 13:52

      Man kan ikke nå det hele, Katrine, i har vanillekranse, det har vi ikke.
      Men hvem siger, at man ikke kan bage mellem jul og nytår…

  • Reply Lisbeth Bula 24/12/2010 at 13:12

    God jul og takk for mange hyggelige bloggstunder i 2010

    • Reply Anne 24/12/2010 at 13:52

      Velbekomme og i lige måde, Lisbeth. Rigtig glædelig jul…

    Skriv en kommentar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.