Bagværk

MARMITTA-BRØD…

02/02/2009

Langtidshævet…

Melpyntet…

Sprødt…

Struktur…

I sommer, på en hed og smuk dag, besøgte vi Holmegaard og Kähler og der måtte selvfølgelig slæbes lidt med derfra, jeg er temmelig dårlig til at lade lækkerier stå, så siden dengang i sommer, der har jeg ejet en Marmitta og har ofte kigget forelsket på dens smukke glatte sorte ydre der nede i skuffen, dog uden at få gjort mere ved den forelskelse end et halvhjertet forsøg på en lille foccaciabagning engang i sensommeren.

Men inspireret af en masse snak på amerikanske blogge om bagning i Dutch Ovens og Le Creuset gryder blev Marmitta’en hevet op af skuffen denne weekend, og der er blev langtidshævet, foldet og bagt – med og uden låg – og resultatet blev duftende velsmagende,  knasende sprødt og ganske smukt, jeg er klar til meget mere Marmittabagning…

Har du også lyst til grydebrød, så har du måske en støbejerns en af slagsen med et godt låg på, eller også har genbrugsen måske en på hylden, snyd ikke dig selv, det er så let som at klø sig bagi og det smager SÅ godt og mumf, at selv Fru Plum ville smile.

Til 1 brød

Gær, en lille knold, som en hasselnød

7 dl vand

2 tsk. flagesalt

2.5 dl grovhvede

5 dl lys hvede

Rør gæren ud i vandet og pøs resten af ingredienserne i, rør godt med grydeske og overarmsbøffer og sæt derefter den bløde dej hen på et lunt hjørne af køkkenbordet i et halvt døgns tid.

Jeg dækkede let med plast helt ned ovenpå dejen, et viskestykke ser smukkere ud men kan godt efterlade det øverste dej temmelig hårdt og ikke samarbejdsvilligt…

Når dejen så har stået der og passet sig selv i en hulens masse timer, så bobler den lidt og er måske også lige lovlig lind, men vend den bare forsigtigt ud på et meldrysset bord og fold den så nogle gange.

Lad den ligge og sunde sig i en halv times tid og form den så med bløde hænder til et brød i facon og størrelse, der passer til din ovngryde.

Løft brødet op på et viskestykke, så du har noget at løfte i og på, når brødet skal over i gryden, og dæk med et andet stykke.

1-2 timers efterhævning, alt efter temperament og tålmodighed…

Fyr godt op for ovnen, jeg havde min på 250 grader, og varm gryden op sammen med ovnen.

Løft forsigtigt brødet op i den meldryssede gryde, kom låget på og bag i en halv times tid under låg.

Fjern derefter låget og giv brødet de sidste 15-20 minutter uden top, så det bliver brunt og sprødt og knasende…

Brødet tages ud af gryden og køles af på bagerist, det dufter lokkende og lækkert, men sav ikke i det før det er kølet lidt af, ellers ender det med sammenklistrede flade skiver, og det ville være ærgerligt.

Uhmmmm, siger jeg bare, og så med en tør pølse på, eller en god ost, uhmmmm, godt brød siger jeg bare, og sådan lidt nybyggeragtigt på den lækre Ingalls måde…

You Might Also Like

17 Kommentarer

 • Reply Hanne 02/02/2009 at 17:20

  Sikke nogle brød… jeg flår Rømertopfen ud af skabet og går i gang, for den må også kunne bruges til formålet.

 • Reply yt 02/02/2009 at 17:25

  Sikke et dejligt brød, tak for opskriften.

  Du har modtaget en pris, se min blog ;D
  Yt.

 • Reply Karin 02/02/2009 at 17:34

  Det lyder meget som det brød jeg plejer at bage bare med gryde. Men det lyder til gengæld også spændende!

  Jeg må igang! For den sidste salgstale gik rent ind hos mig. Ingalls….Jeg VAR simpelthen den mor det meste af min barndom (når jeg legede, altså) Jeg var hooked!!

 • Reply Marie-Louise 02/02/2009 at 19:35

  Mmm- Det lyder lækkert. Fru Plum havde faktisk et grydebrød med i sin bolledejsudsendelser:-)

 • Reply Astrid 02/02/2009 at 20:21

  Hold da op, hvor ser det lækkert ud! Og så den gode ost… Mmmmmm… Det er lige gået op for mig, at på trods af min dejlige alene-aften her med fin tid og ro til at sy, så mangler der noget…. ;o)

 • Reply Astrid 02/02/2009 at 20:22

  Ej, nu har jeg lige skiftet domæne, og så skrev jeg forkert – det bliver jeg lige nødt til at korrigere… ;o)

 • Reply Malene (Østerbro) 02/02/2009 at 20:46

  Jeg vil bare sige uhmmm….bare uhmmm.

 • Reply Juni 02/02/2009 at 21:11

  Dette så godt ut.
  Men man må ha masse tid for å bake dette skjønner jeg.
  Jeg har ingen slik gryte, men jeg har en Römertopf – går det mon tro?
  Jeg har også bakt brød i dag, oppskrift og bilder på bloggen.
  Det er en morsomt å bake brød.

 • Reply diana rose 03/02/2009 at 01:04

  Kære Anne.
  Nej, hvor ser det godt ud – men jeg kan ikke med gær, men med Ingalls – både Laura og jeg har fødselsdag på lørdag.
  Godnat hilsener fra Diana i Ebeltoft

 • Reply Annepålandet 03/02/2009 at 01:21

  Mmm, dette så godt ut! Det går mest i hjemmebakt brød her i huset også, men baking i gryte har jeg ikke prøvd enda. Må ta den gode, gamle röhmertopfen ned fra hylla. Det går kanskje like bra med den. Spennende!

 • Reply Losarinas mor 03/02/2009 at 07:39

  Sejt ! Har aldrig bagt brød i en gryde- det må da prøves 🙂

 • Reply susanne vestergaard 03/02/2009 at 16:17

  Mums, Anne… HERLIGT!!

 • Reply Deborah 03/02/2009 at 18:52

  Det ser superlækkert ud. Hvad skulle fordelen være ved det fremfor på normal vis? En anden smag/konsistens? Det skal være af jern, det man bager i el.? Ja jeg spørger dumt, for jeg ved det ikke….Men ser meget dejligt ud.

 • Reply manna 04/02/2009 at 21:35

  Jeg sprang med på bølgen da vi boede i USA og fænomenet hærgede derover. Har bagt i gryder, og i lertøj og emalje, og elsker de brød der kommer ud. Mega knasende (på den lækre emmerys måde) brød med en saftig luftig krumme. Noget der helt og holdent kan konkurrere med emmerys eller andre lux bagerier. Kræver lidt tid, men det er endnu ikke mislykkedes for mig.

 • Reply anne (den anden af slagsen) 04/02/2009 at 21:56

  Så er der bagt, og jeg troede lige at jeg havde brød til mødregruppe i morgen, men 4 sultne piger spiste hver en krumme og jeg må på den igen. Tak for opskrift og inspiration, som altid lærke sager.

  PS: Det skulle efter pigernes nydelse også smage godt med Nutella…..

 • Reply Hverken fugl eller fisk … » KYLLING I MARMITTA… 20/07/2009 at 17:24

  […] Marmitta’en er hevet af skuffen, alt for lidt får jeg den brugt, og det er egentligt dumt, når den nu laver så skønno mad. […]

 • Reply m skjoldborg 20/09/2009 at 21:33

  hejsa ,jeg har lige nu i september 2009 ,købt en støbejernsgryde aflang ,de findes i blå og røde ,og koster kun 250 kr i aldi ,
  de er rigtig gode at bage brød i ,de bliver flotte ,og så ligger jeg brødet i gryden igen som brødkasse ,hvor det holder sig godt ,håber det kan hjælpe andre ,

  hejsa

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.