Pynt, Udeliv

LYS I ISLYGTEN…

28/12/2010

Jeg elsker at tænde levende lys ude i vintermørket.

Store hvide bloklys står og lyser fra alle vores lanterne døgnet rundt, vi slukke ikke men lader dem bare brænde til der ikke er mere at brænde af og så sætte vi nogle nye derud.

Ind imellem har vi også bygget små lysigloer af snebolde og andre gange lavet is-lanterne i spande…

Marina fortæller i dag lige præcis hvordan man gør, og mens jeg sad der og læste hos hende, så kom jeg pludselig i tanke om, at jeg for længe længe siden købte en stor stjerneform, der lige præcis er beregnet til at lave is-lanterner i.

Den har boet godt og gemt langt inde i et skab og har faktisk kun været i brug enkelte gange, fordi at det med spandene virker så ganske udemærket og fordi jeg fra gang til gang har svedt stjerneformen ud.

Men nu er den hevet ud af skabet og fyldt med isnende vand.

Og er vi heldige, så er der stjernelys på terrassen i aften…

You Might Also Like

12 Kommentarer

 • Reply Marina 28/12/2010 at 13:17

  Nøj hvor er den fin. Sådan en dims kunne jeg også let falde for, men også hos mig ville den nok ende med at bo i et skab meget af tiden for sådan går det jo mange af de skønne dimser man falder for. Glæder mig til at se den færdige lygte med lys i, de mange takker må give et særligt lys. Hvor har du fundet den?

  Masser af kærlige nytårsknus.

  • Reply Anne 28/12/2010 at 15:02

   Måske man skulle indrette sig et særligt dimseskab, Marina og så huske at kigge deri.

   Lanterne-formen er fundet i min yndlingsbutik i Herning, Exact, men det er længe længe siden…

 • Reply Katrine 28/12/2010 at 13:47

  Lanterner er jeg med på, sneiglo’er også, sådan da. Men is-lanterne? Mon ikke jeg er spændt på, hvordan den dims virker… Håber på fortsættelse med forklaring for de lidt technotunge. 🙂

  • Reply Anne 28/12/2010 at 15:02

   Du kommer bare tilbage og kigger, Katrine, allersenest i morgen er der lys i lygten…

 • Reply Tris 28/12/2010 at 14:45

  Levende lys er åh så hyggelige – og jeg brænder selv en del. Men aldrig døgnet rundt: i dagslys hygger de ikke, og midt om natten, når de fleste ligger og snuer, hygger de jo ikke for ret mange – om overhovedet for nogen!
  Stearinlys er (næsten) CO2 neutrale: de er fremstillet af animalske/vegetabilske olier (og er altså CO2 neutrale, hvis man ser bort fra energien der bruges i fremstillingsprocessen). De fleste levende lys er dog fremstillet af paraffin, som er et residual fra oliefremstilling, og som dermed IKKE er CO2 neutrale.
  Hvordan du anvender levende lys er jo helt din egen sag – men jeg sidder dog tilbage og er en lille smule forarget.

  Hilsen Kemi ingeniøren

  • Reply Anne 28/12/2010 at 15:06

   Jamen velkommen her da, Tris, også selv om det er med forargelse til følge.

   Jeg er udemærket klar over, at det ikke er uden omkostninger at futte lys af, og nu er det jo heller ikke sådan at det er i hundrede-vis, der brænder her døgnet rundt.
   Nogle laster har vi lov at ha’, og lysene er så en af mine, og jeg er så ekstra påpasselig andre steder. F.eks. bliver min forargelse eller noget i retning deraf tændt, når jeg ser på andre folks madsvineri! Alt det skodmad folk indkøber og spiser, og alt det der også ender i skraldespanden.

   Hver mand sine prikker, det skal der være plads til.
   Og så er det vel også op til hver og en at afgøre, om stearinlys er hyggelige om dagen eller ej.

   Hilsen Blogbestyrerinden…

 • Reply KirstenK 28/12/2010 at 18:13

  Godt nok en fin stjerneform der…jeg bruger også spandemodellen til islygter! Og når vi nu har isvinter kan man jo ligeså godt lave islygter!

  • Reply Anne 29/12/2010 at 10:20

   Det er jo det, Kirsten, ligesom med citronerne og limonaden…

 • Reply Lone H 28/12/2010 at 19:34

  Det bliver sikkert helt vildt flot med den stjerneform…
  jeg har også lavet et par islygter i år, men fyrfadslyset kan/vil ikke brænde ret længe i sådan en islygte.
  Bruger du altid bloklys eller kan du få fyrfadslysene til at brænde?
  Det er så hyggeligt…jeg glæder mig til at se den færdige stjerne

  • Reply Anne 29/12/2010 at 10:23

   Jeg bruger enten 8 timers fyrfadslys eller de store af slagsen, hedder de telys eller??
   Måske kan du prøve at sætte lyset ned i et lille glas, før du sætter det i islygten.
   Jeg har godt nok bare plumpet mit direkte.

   Bloklysene bruger jeg i alle de store lanterner, og oftest bruger jeg lys fra Kunstindustrien, både ude og inde.
   Køber dog ikke deres udendørslys, hvis det er til lanterner, for de soder temmeligt meget pga den tykke væge…

 • Reply Haust 28/12/2010 at 22:49

  Ah…ei slik form har eg òg! Skal jammen plukke den fram frå skapet og setje den på trappa i natt! 🙂

  • Reply Anne 29/12/2010 at 10:24

   Godt at du lige kom i tanke om din form 🙂
   Håber at du nu har en fin islygte at pynte dit smukke hus med…

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.