Bagværk

BRØD II …

07/04/2010

Da pigerne var mindre bagte jeg hele tiden.

Alle former for brød, små og store kager, kiks, knækbrød og de guffede i sig, som blev de betalt for det.

Søndag morgen og formiddag kørte ovnen i timevis, og det ene bagværk afløste det andet inde i det varme brummende rum.

Jeg nød selve processen omkring bagningen og nød også rigtigt meget at vide, at det brød, der dannede bund i mine pigers maver, var godt og ordentligt brød…

Men min nydelse stemte ikke overens med Amandas, for pludselig en dag proklamerede hun, at hun altså ikke gad at spise mit sure rugbrød, det smagte ikke godt og desuden var det alt for skarpt på skorpen, så det rev i mundvigene.

“Jeg nægter!!” sagde det lille skarn, og jeg vidste, at det var sandt, når det kom fra hendes lille sammenkrøllede mund.

Jeg opgav rugbrødet, dumt, for jeg kunne jo bare ha’ fodret den lille af med et købebrød, men på en eller anden barnlig måde blev jeg så irriteret over kritikken, at det var slut med den del af hjemmebageriet.

Og siden da har vi så gnasket os igennem tonsvis af intetsigende købe-rug, undtagen ved de lejligheder, hvor jeg lige har samlet mig sammen og bagt et ordentligt et af slagsen i egen ovn…

Men den lille syrlige splint har i mellemtiden vokset sig stor, hendes lyst til godt og groft er vokset sammen med hende og ligeledes min irritation over det trælse brød, som jeg har slæbt hjem i poser og hældt i madkasserne dag ud og dag ind.

Og da jeg i sidste uge stødte på Claus Dalbys rugbrød, ja så kan det ellers være, at der kom gang i rugbrødsformene herhjemme igen.

Første portion blev bagt med surdej fra Aurion, men nu står vores egen af slagsen i køleskabet, klar og parat til næste omgang rugbrødsbagning, og den kommer, for alle – også Amanda – kan smager, at det her brød, det er så meget bedre.

Faktisk lod jeg Amanda føre den store slev, der skulle røre brødet sammen, måske gav det ejerskab ekstra lyst til det gode brød, hun kan nu i alle tilfælde nogle historier om langtidsristede kerner, lækkert mel fra Saltå Kvarn og Aurion, om surdej og hævetider.

Tak til Claus for et lille rugbrøds-spark og til yngestebarnet, der – for en stund i alle tilfælde – gider gnave i det syrlige hjemmebagte…

You Might Also Like

6 Kommentarer

 • Reply Signe V 07/04/2010 at 08:45

  Jeg bager uden undtagelse alt brød selv, og hører heldigvis ikke noget brok (kun hvis jeg kommer for mange kerner i det “hvide” brød), MEN hvis pigerne selv kan vælge, vil de gerne have sødmælksfranskbrød fra bageren. Heldigvis får de da deres lyst styret, når de er på besøg hos farmor, men jeg håber da at de bedst kan lide det grove når de bliver lidt ældre…

 • Reply Ellen 07/04/2010 at 11:45

  Jeg bager også så vidt det er muligt alt brød selv. Kan lide at lave mad fra bunden. Har lagt min rugbrødsopskrift på min blog til fri afbenytelse. God dag.

 • Reply Birgitte 07/04/2010 at 18:02

  Uha, ja vi har heller ikke haft et Herkules inden for døren siden vi fik en go’ opskrift for et års tid siden. Så har er alt brød også hjemmebag; jeg tager mig dog kun af rugbrødet – det hvide har jeg folk til 😉

 • Reply Anne 07/04/2010 at 21:21

  Her hos os ikke findes “uden undtagelse” ikke, Signe, der kan godt snige sig en købebolle ind, eller en lille kage, men det går nu nok også, når laaaangt det meste af vores mad er lavet med de bedste råvarer, med omhu og kokke-viden og helt fra bunden.
  Så er der også plads til det andet, både med og uden kerner 😉

  Hvis du tager en rundtur i bloggens madindlæg, Ellen, så tror jeg også at du vil opleve, at jeg laver mest muligt af vores mad fra bunden, sådan kan jeg bedst li’ det.
  Tak for deling af opskrift, der er dejligt når nogen deler…

  Det er godt med folk til det, man ikke selv orker, Birgitte 🙂

 • Reply Deborah 09/04/2010 at 09:12

  Jeg er blevet helt hooked på mine gulerodsboller (som jeg varmt kan anbefale), som nu er blevet det faste “hvide” brød her mere eller mindre.

  Jeg har prøvet at kaste mig over rugbrødsbagningen, men synes, det er noget omstændigt. Måske jeg kommer igang igen, men foreløbig går det godt med bollerne, så kan det være det andet kommer. Jeg har en super opskrift, og du har ret, det smager SUPER! Må kigge over på Claus’ rugbrød. Der er noget meget tilfredsstillende over, at bage sit eget brød. Rigtig god weekend.

 • Reply Karen 09/04/2010 at 14:32

  MMh det ser dejligt ud! Mine rugbrød blev altid så lave idet så jeg opgav..må se om jeg kan prøve igen!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.