Mad, Opskrifter

CHILI CON CARNE TIL SHERIFFER OG SALOON-CHICKS…

09/10/2013

Hot...

En af mine søde “gamle” læsere har sendt en forespørgsel på mail:
“Din chili ligger ikke hos Urtekram længere, kan vi måske få en reprise her på bloggen?”
Og selvfølgelig kan i det, og det er da et helt passende tidspunkt lige nu, hvor sommeren for alvor takker af og efterlader os med en trang til simreretter og mad med mere fylde, end der sukkes efter i sommerens varme.

Rygtet siger, at jeg koger en god chili, og der spises altid ivrigt af vores gæster, når den store sorte gryde kommer på bordet.
Jeg har øvet mig i mange år, eksperimenteret og snuppet fif hos andre, der også gør sig i hotte retter, og nu tror jeg efterhånden, at den sidder lige i skabet, i alle tilfælde i vores chiliopfattelses-et-af-slagsen.
Hvordan kaffen og øl-tåren kom ind i billedet husker jeg ikke længere, måske er det en gringo, der har bildt mig ind, at han altid smed sin sidste kaffetår og resten af sin halvdovne cerveza op i bålgryden, når han sad der i prærienatten og kogte sine bønner og sit kød over den åbne ild.
Måske?!

Serveringen er enkel og ligetil, Chili con Carne, godt brød, blandede salatblade uden dikkedarer og så en lille brandslukker af tynde agurkeskiver med helt plain yoghurt naturel på.
Måske en lille skål ris, men det er ikke nødvendigt.

Portionen her er stor, til mange sultne præriehunde, sheriffer og saloonchicks, måske skal du invitere opgangen på aftensmad, vennerne til spis-og-skrid eller også skal du bare pakke en portion i fryseren.
Eller halvere opskriften.
Frit valg.

Chili con Carne til 10 sultne.

5-7 store hakkede zittauerløg.
Lidt olie
1.5 kg hakket okse af god kvalitet uden ret meget fedt.
6 store peberfrugter i strimler.
8 stilke fintsnittet bladselleri.
2 hele hakkede hvidløg.
5 ds flåede hakkede tomater naturel.
1 ds tomatpuré.
2-4 hakkede friske chili’er – alt efter trang til hot-hed og chili-sort.
4 spsk stødt koriander.
4 spsk stødt spidskommen.
1 håndfuld oregano.
3-5 spsk harissa eller stærk paprika – start med lidt og tilsæt mere senere.
2 spsk lakridsrodspulver.
2 kolde øl – 1 til gryden og 1 til kokken.
2 kopper piv-stærk kaffe
4 laurbærblade
Salt og peber

Og så selvfølgelig bønnerne:
Til denne portion skal du bruge lige så mange kogte bønner som kød, altså 1.5 kg.
Jeg bruger altid en blanding af nogle af dem, der ser smukke ud.
Butterbeans og Kidney er sikre.
Og hvad der så ellers frister på hylden i helsekosten.
Jeg vejede ikke bønnerne af, før jeg satte dem i blød denne gang, så du må sjusse dig lidt frem. Måske er det den halve vægt før i blødsætning og kogning.
Har du ikke tid til iblødsætning og kogning af bønner, så findes der efterhånden rigtigt mange udemærkede bønneblandinger på dåse og karton, også øko.

Start rigtigt gerne chili’en op dagen før at den skal serveres.
Sådanne gryderetter smager altid bedst dagen efter, og så er du også dejlig fri til at dække et smukt bord, bage et godt brød eller bare hænge ud.

Sauter de snittede løg let i olien og tilsæt så det hakkede kød.
Brun under omrøring til kødet er helt fintdelt.
Kom nu peberfrugter og bladselleri i gryden og lad det hele stege en tid ved svag varme.

Når peberfrugterne er bløde tilsættes de sidste mange ingredienser.
MINUS bønnerne – de skal først i senere.
Fyld alle tomatdåserne op med koldt vand og hæld dette i den store sorte gryde.

Læn dig tilbage og lad chili’en simre i 4-5 timer.
Tilsæt evt lidt mere vand efterhånden, men bare lidt.
Træk derefter gryden af varmen og sæt den ud i et skur, en garage eller ind i køleskabet, når den er dampet lidt af.

Næste dag tilsætter du de kogte bønner og lader så chili’en koge en time eller så.
Smag til med salt, måske endda lidt peber og juster ellers med lidt chili, hvis du synes, at den mangler ka-pow.
Det tror jeg nu ikke, at du synes.

Den lille brandslukker, som vi serverer til, er ikke tzaziki, den ligner måske, men der er nul hvidløg og nul fast yoghurt.
Det er kølige agurker uden kernesnask rørt med flydende almindelig yoghurt naturel.
Det er godt med sådan en mundfuld ind imellem.

God appetit, amigos…

You Might Also Like

11 Kommentarer

  • Reply Conny 09/10/2013 at 13:41

    Det ser ud til at du har fundet dit fri kvarter – dejligt for os og forhåbentlig nyder du det også 🙂

  • Reply Marian 09/10/2013 at 16:45

    Uhmnnn din version lyder da så lækkert! Jeg elsker chili con carne – til de her regnfyldte efterårsdage især. 🙂

  • Reply Mette 09/10/2013 at 20:09

    Tusind tak Anne, den må jeg prøve af snart!

  • Reply Michelle 09/10/2013 at 21:20

    Jeg har endnu til gode at smage chili con carne (jeg er en pivskid mht stærk mad, og bønner er jeg ikke blevet slyngveninde med endnu), men jeg må indrømme din opskrift frister gevaldigt 😀

  • Reply Sidsel 09/10/2013 at 21:34

    Den opskrift elsker jeg!!!! Har lavet den mange gange. Den er helt perfekt!!

  • Reply Susanne 10/10/2013 at 12:04

    Dejligt med en opskrift, når man lige står og mangler. Glæder mig til at prøve din version 🙂

  • Reply Dorthe H 10/10/2013 at 15:49

    Hold da op, det lyder godt 🙂 Det skal helt sikkert prøves!!!! Nu står ferien for døren, så mon ikke man skulle prøve det der 🙂 TAK for inspiration igen.

  • Reply Kirsten 10/10/2013 at 21:13

    Nøj, hvor lyder det lækkert. Den må prøves !

  • Reply Inge 12/10/2013 at 09:29

    Det lyder som en skøn, skøn version…. Sidst jeg lavede chili brugte jeg lang tid på at skære et stykke fra okseklumpen i bittesmå tern – sikke en forskel – det var så lækkert og anderledes med noget mere kød at tygge på :-)))

  • Reply Anne Holtegård 13/10/2013 at 16:43

    Vi kan godt lide chili con carne. Og denne udgave skal helt sikkert prøes på en gråkold dag!!!

  • Reply Sofie 02/09/2014 at 22:56

    Vi er en familie der elsker en god chili con carne.
    friske chili’er giver helt sikker en god smag rigtig god opskrift med masser af smag TAK

  • Leave a Reply to Kirsten Cancel reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.