Bagværk, Opskrifter

SØDE BAGELS…

10/06/2012

I fredags, da vejret var rigtigt gråt og vådt og bare kaldte på sofahygge og god film, bagte vi bagels.

Brune søde bagels med kanel og sultanas i, en rigtig lækkerbid med lidt smør på til en dampende kop te.

 

Egentlig har jeg altid synes, at processen omkring bagels var så “irriterende”, hvis man kan bruge sådan et ord om køkkenaktivitet, og er ofte sprunget over, selv om lysten til at fortære et par nu nok har været der.

I fredags måtte de bare til og  –  hånden på hjertet  –  det tager ikke længere tid end at bage almindelige boller, så det er dumt at springe en stak af de søde runde over, hvis man vil nyde lidt godt til eftermiddagens te.

 

Søde og lækre som var de en kage, men noget sundere, og det behøver man da ikke ligefrem at pive over…

 

16-20 STK KANELBAGELS

3 dl håndvarmt vand

1 dl A38

50 g gær

2 tsk flagesalt

2 spsk rørsukker

1 spsk honning

1 tsk kardemomme

3 tsk kanel

2 små håndfulde sultanas eller alm. rosiner

2.5 dl speltmel

Ca 10 dl hvedemel

 

Dejen fremstilles som en alm gærdej, ikke noget hokuspokus her. Altså røres gæren ud i det lune vand og resten af ingredienserne tilsættes. Dog tilsættes hvedemelet lidt af gangen, dejen må ikke blive for hård.

Ælt rigtigt godt igennem, når den rette konsistens er opnået, blød og let fedtet, æltæltælt som blev du betalt for det.

 

Dejen hæver under klæde i ca 30 min.

Del dejen i 16-20 stk, rul derefter lange orme, der formes til o’er. Drys her en anelse mel på bordet. Vrid evt enderne om hinanden, så de ikke løsnes under kogning. Jeg drejede den ene ende et par gange rundt om o’et og det holdt rigtigt fint på det hele.

Og så kommer den del af bagelsbageriet, som jeg egentlig ikke gider, men for pokker altså, det tager jo ikke længere tid, end en efterhævning ville gøre!

 

Sæt en sautepande eller gryde med stor overflade over blusset. 6-8 cm vand hældes i og det koges op.

Læg nu 2-3 bagels i det kogende vand og kog dem 2 min på den ene side, vend dem med og lad dem koge 2 min på den anden.

 

Løft de kogte ringe op med en hulske og læg dem over på en bageplade.

Fortsæt til alle dine bagels er kogt.

Pensl med sammenpisket æg og så i ovnen med dem.

200 grader i ca 20 min.

 

Og så er det ellers bare at bide og gumle.

Måske er det bagels, der skal forsøde din søndag eftermiddag…

You Might Also Like

11 Kommentarer

  • Reply Helle 10/06/2012 at 07:05

    Ej de ser altså gode ud. De må prøves, mon ikke pigerne vil hjælpe, nå bare der kommer så lækre beagles ud af anstrengelserne. Lige nu ventes der spændt på “grydebrødet”. God søndag til dig og dine.

  • Reply Sifka 10/06/2012 at 07:18

    Uf, hvor lækkert, og jeg har faktisk alle ingredienser, så måske skulle man lade sig overtale!? God søndag, Anne.

  • Reply Liselotte 10/06/2012 at 07:27

    Jeg har det som dig. Jeg synes, at de er så “besværlige”, men måske de alligevel skal have en chance 🙂

  • Reply Trine 10/06/2012 at 08:12

    Ja, de ser lækre ud. Hvad er det egentlig at kogningen af dem gør? Hvorfor bages de ikke bare?
    God søndag!

  • Reply Lise 10/06/2012 at 10:26

    Ikke langt fra inspiration til handling – sidder og nyder en friskbagt bagel 🙂
    Tak for (som altid) god opskrift – og god søndag.

  • Reply hækla 10/06/2012 at 11:06

    ..og lige præcist bagels blev det…her på en fynsk regnvejrsdag.. Tak!

  • Reply Susanne 10/06/2012 at 12:54

    Uhm de ser lækre ud. Desværre må jeg ikke spise den slags, men opskriften er gemt til en anden lejlighed, tusind tak.

  • Reply susanne 10/06/2012 at 13:07

    Nøj, de ser dejlige ud, lige til en god kop te i dette vejr…

  • Reply Helle D 15/06/2012 at 12:58

    Jeg freestylede lidt og har netop hevet en lidt anden version af dine bagels ud af ovnen – salte af slagsen med ost, solsikkekerner og sesam – de er VILDT gode! Har ALDRIG kogt bagels før – en mærkelig fornemmelse men det virker! Tak for inspirationen….

  • Reply Mere mad « Håndholdt hverdagsliv 01/07/2012 at 16:07

    […] lopper, små katte og meget mere. Lige her ramlede jeg hovedet ind i en opskrift, som gik rent ind. Annes bagels, som måske oprindeligt er nogle helt andres bagels, måtte komme på en prøve. Det var min […]

  • Reply Elsebeth 24/05/2014 at 13:36

    Det er meget nemmere at rulle en bolle flad med kagerullen – derefter stikker man hul i midten med en finger og forstørrer hullet med to tommelfingre. Lav det ikke for lille, det svinder ind ved hævning og bagning.

  • Leave a Reply to Trine Cancel reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.