Bagværk, Familieliv, Jul, Julekalender, Opskrifter, Pigerne

13. DECEMBER…

13/12/2011

En selvskrevet låge i kalenderen –

helt og aldeles og ikke til at komme udenom!

I dag på den trettende dag i december, som er Lucia dag.

Lussekatter.

 

Jeg har bagt de søde gule boller i alle de år, jeg har haft børn, plus minus, et par gange er det vel glippet, men langt de fleste år er mine piger – og ind imellem også andre – blevet vækket af duften af nybagt brød i den mørkeste mørke morgen.

 

Og sådan bliver det også i år.

Dog er der kun et enkelt barn at glæde med en lun lussekat og den vil også være nylunet og ikke nybagt, for jeg havde besluttet at i år måtte bagningen foregå d.12. om aftenen.

 

Både fordi, at vi såmænd står tidligt nok op uden bagning og så også fordi, at jeg havde en lille tanke om en luksusudgave af bollerne, som vi jo så måtte eksperimentere lidt med, inden at jeg kunne dele opskriften med jer andre…

 

Så en nybagt opskrift  lavet i sidste øjeblik.

Men sådan må det gerne være, når det lykkes godt!

Ikke al hastværk er lastværk –

dette værk blev nemlig rigtigt dejligt.

 

40 store bløde luksus lussekatte, der gør godt i både mave og på sideben

(Jeg lavede kun 32 af portionen og de blev altså i overkanten svulstige)

 

100 g smeltet og let afkølet smør

6.5 dl lun mælk

1 pk gær

0.5 gram safran

1 dl rørsukker

1/2 tsk salt

1 æg

4 spsk fromage frais med top

125 g revet marcipan

Ca 1500 g hvedemel

 

Start med at kvase safrantrådene grundigt i en morter eller en elektriske kværn, det gøres lettest, hvis en del af sukkeret kvases med.

Mos det, bank det, klem det og få det helt pulveriseret. Så bliver farven smukkest og smagen mest rund.

 

Opløs gæren i den lune mælk og det smeltede smør.

Rør sukker, safran, salt, æg og kvark ud i væsken.

 

Tilsæt så marcipan og mel.

Melet hældes i lidt ad gangen og det er vigtigt, at dejen stadig er let fugtig og elastisk, når den sættes til hævning.

 

Det er en ordentlig portion at ælte i hånden, så op i maskinen med skidtet, hvis du da ellers har sådan en indenfor rækkevidde.

Dejen skal hæves lunt og tildækket i en lille times tid, hvorefter den slås ned, æltes godt igennem og derefter deles i 40 lige store stykker.

 

Jeg laver altid bare det helt almindelige lille s med en rosin i hver ende, men brug Google hvis du trænger til en formningsudfordring, for der findes masser af skønne måder at forme disse små brød på.

 

Efterhævning er et must ellers bliver de tørre og lidt kompakte.

Så mindst en halv time under klæde, inden de stryges med sammenpisket æg.

 

Lussekattene bages ved 200 gr i ca 12-25 min alt efter ovnens hidsighed.

De smager allerbedst nybagte med koldt smør på og så en kop god te til. Decembernydelse.

 

Glædelig Luciadag til jer…

You Might Also Like

9 Kommentarer

  • Reply Lis 13/12/2011 at 09:52

    Det var en utrolig lækker opskrift.

    Den lyder også bedre end min egen. (se evt. mit blogindlæg fra d. 12. dec.)

    Jeg kopiere den og afprøver den til næste år. Mums den lyder bare godt.

    også en glædelig Lucia dag til dig.

    Kh. Lis

  • Reply Kagekonen 13/12/2011 at 11:26

    Det lyder som en god ide, med marcipan i lussekatterne, som også er på mit repatoire 😉 glædelig lucia til dig og dine.

  • Reply Moster Tulle 13/12/2011 at 14:09

    De må da bestemt afprøves 🙂

  • Reply Dorthe H 13/12/2011 at 15:10

    Mundvand 😉

  • Reply Eva 13/12/2011 at 16:41

    Det må være dejligt at vågne til, – også selvom det “bare” er lunede boller:)

  • Reply Therese 13/12/2011 at 21:35

    Mums, marcipan i. Det vil jeg prøve til næste år 🙂

  • Reply Anette Andersen 13/12/2011 at 22:27

    Blev så dejligt inspireret af dig, så har også bagt luciaboller i dag – længe leve blogland <3 Håber du har haft en dejlig dag 🙂

  • Reply Malene 13/12/2011 at 23:02

    Det lyder godt nok som noget, der skal afprøves.

  • Reply Laura 14/12/2011 at 09:58

    Tak for opskrift. De var skønne til at holde det halvsyge hjemmegående barn i aktivitet.

  • Leave a Reply to Moster Tulle Cancel reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.